Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2014

Alexandr Lukaşenko: Republica Belarus este interesată să dezvolte parteneriate durabile cu Moldova în diverse domenii, inclusiv în dechiderea unor întreprinderi mixte de procesare a producţiei agricole

Alexandr Lukaşenko: Republica Belarus este interesată să dezvolte parteneriate durabile cu Moldova în diverse domenii, inclusiv în dechiderea unor întreprinderi mixte de procesare a producţiei agricole

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko. Oficialii au discutat despre evoluţia relaţiilor moldo-belaruse, perspectivele de dezvoltare şi situaţia regională. Părțile au menţionat caracterul dinamic al relaţiilor bilaterale, dar şi potenţialul ce urmează să fie valorificat în vederea intensificării dialogului în toate sferele de cooperare.

Premierul Iurie Leancă şi-a exprimat aprecierea faţă de poziţia constructivă a Republicii Belarus în raport cu Moldova, în contextul evenimentelor regionale şi a restricțiilor la importul produselor moldoveneşti pe piața rusească.

O atenţie deosebită a fost acordată aspectului comercial-economic, fiind subliniat faptul că Belarus şi Moldova trebuie să dezvolte mai multe proiecte investiţionale reciproc avantajoase. În context, s-a vorbit despre posibilitatea lansării unor parteneriate în construcţia drumurilor. Totodată, Iurie Leancă a exprimat interesul Republicii Moldova pentru încurajarea exportului producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa belarusă. 

Şi Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a subliniat importanţa aprofundării relaţiilor bilaterale. Şeful statului belarus a menţionat că ţara sa este deschisă pentru dialog şi discuţii constructive cu Republica Moldova, în vederea identificării consensului pe toate subiectele de interes reciproc. Alexandr Lukaşenko a precizat că Republica Belarus este interesată să dezvolte parteneriate durabile cu Moldova în diverse domenii, inclusiv în dechiderea unor întreprinderi mixte de procesare a producţiei agricole.

În cadrul întrevederii, au mai fost abordate subiecte ce vizează proiectele comune aflate în derulare, dar şi iniţierea de noi proiecte de infrastructură. De asemenea, părţile au convenit asupra intensificării colaborării în domeniul energetic. În particular s-a discutat despre majorarea cantităţii de păcură, livrate de Belarus Republicii Moldova, în scopul asigurarării securităţii energetice în perioada de iarnă.

Alexandr Lukaşenko se află în vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 24-25 septembrie 2014.

Republica Belarus este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, clasându-se pe locul opt în lista partenerilor economici externi ai ţării noastre. În anul 2013, volumul schimburilor comerciale moldo-belaruse a constituit 268,4 milioane de dolari americani. În perioada ianuarie-iunie 2014, volumul exporturilor din Republica Moldova în Belarus a crescut cu 34,55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul importului de produse belaruse pe piaţa moldovenească a fost cu 24,23 la sută mai mic decât în perioada corespunzătoare a anului precedent, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus