Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.09.2014

Vicepreședintele Băncii Mondiale Laura Tuck și-a Încheiat Vizita de Trei Zile în Moldova

Vicepreședintele Băncii Mondiale Laura Tuck și-a Încheiat Vizita de Trei Zile în Moldova

Vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Laura Tuck, a efectuat o vizită în Moldova, în perioada 21-24 septembrie. Aceasta a fost prima vizită în țară a dnei Tuck în funcția de vicepreședinte și a reprezentat un bun prilej de a discuta cu diverse părți o gamă de subiecte ce vizează parteneriatul dintre Grupul Băncii Mondiale și Republica Moldova. 

În cadrul întrevederilor cu Președintele țării, Președintele Parlamentului, Primul-ministru și membri ai Cabinetului de miniștri, reprezentanții partidelor politice și ai comunității donatorilor, dna Tuck a discutat prioritățile economice și sociale actuale ale Moldovei și importanța implementării accelerate a reformelor. O reuniune cu liderii sectorului privat a vizat provocările și oportunitățile pentru sectorul privat din Moldova în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și în contextul situației din regiune.

“Moldova va avea oportunități imense dacă va reuși să realizeze necesitățile cruciale de reformă,” a declarat dna Tuck. “Am discutat pe larg cu liderii politici din țară despre importanța reformelor pentru ameliorarea guvernanței și competitivității, inclusiv în sectorul financiar, și am reconfirmat angajamentul puternic al Grupului Băncii Mondiale de a oferi sprijinul necesar  în vederea realizării acestor priorități.”

Pe 22 septembrie dna Tuck a efectuat vizite la două proiecte susținute de Banca Mondială, în Chișinău și în satul Rădeni, raionul Strășeni. În Chișinău, însoțită de Ministrul Sănătății Andrei Usatîi, dna Tuck a vizitat blocul chirurgical al Spitalului Clinic Republican. Construcția clădirii a fost finanțată printr-un parteneriat între Banca Mondială, Uniunea Europeană, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, JICA și Guvernul Austriei. Suplimentar, în cadrul proiectului Servicii de Sănătate și Asistență Socială, Banca Mondială a sprijinit modernizarea sistemului de asistență medicală în Moldova, inclusiv prin reabilitarea a 79 centre de asistență medicală primară în întreaga țară.

În satul Rădeni, împreună cu Primul-ministru Iurie Leancă, dna Tuck a vizitat o livadă de mere care a beneficiat de suport prin intermediul proiectului Managementul Dezastrelor și Riscurilor Climatice. Livada reprezintă un lot demonstrativ de adaptare la dezastre naturale și schimbări climatice și este un exemplu de succes în implementarea tehnicilor adecvate de adaptare prin utilizarea sistemelor de avertizare timpurie, a irigării prin picurare și a plasei anti-grindină. Proiectul consolidează capacitatea țării de îmbunătățire a monitorizării și răspunsului la dezastrele naturale și cele provocate de oameni și ajută fermierii să se adapteze mai bine la dezastrele naturale și schimbările climatice.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, o sumă de peste 1 miliard de dolari SUA a fost alocată în cadrul a 49 proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active cu angajamente în sumă de 235,2 milioane dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului normativ și dezvoltarea afacerilor, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul ambiant și altele. Corporația Financiară Internațională a investit 233 milioane dolari SUA în 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus