Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-24/andrian-candu-moldova-acorda-o-aten-ie-speciala-respectarii-regulilor-de-origine-a-marfurilor-i-modu-36690.html
Data: Sep 24, 2014 (17:56)

Andrian Candu: Moldova acordă o atenție specială respectării regulilor de origine a mărfurilor și modului de eliberare a certificatelor de origine preferențiale la export în CSI

Viceprim-ministrul, Andrian Candu, ministru al Economiei a avut astăzi o întrevedere cu o delegație belarusă condusă de omologul său, Viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi. 

Situația regională, în special cooperare în domeniul energeticii a constituit un subiect cheie al întrevederii. Oficialii au analizat oportunitățile de intensificare a colaborării în energetică și au discutat despre posibilitatea completării rezervei de stat cu păcură din Belarus.

În cadrul întrevederii s-a evaluat și apreciat dinamica pozitivă a  cooperării comercial-economice dintre Moldova și Belarus și a fost subliniată importanța păstrării liniei ascendente, prin aprofundarea relațiilor dintre cele două state și majorarea fluxului comercial, în special în sfera cooperării industriale si a comerțului cu produse agricole.

Delegația belarusă s-a arătat interesată despre oportunitățile oferite de Acordul privind Crearea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre Moldova și Uniunea Europeană, asupra  relațiilor comerciale dintre cele două țări. Pe parcursul discuțiilor părțile au identificat un șir de domenii de cooperare bilaterală ce ar permite extinderea potențialului de export pe piețele terțe, în special a țărilor UE si CSI.

S-a convenit să fie înființat un grup de lucru moldo-belarus, care să continue consultările asupra cooperării comercial-economice bilaterale în contextul semnării de către Moldova a Acordului de constituire a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA).

În acest context, Vicepremierul Andrian Candu a evidențiat faptul că Acordul, prin modernizarea standardelor şi reglementărilor tehnice, conform normelor UE, va asigura o calitate înaltă a produselor exportate, inclusiv în Belarus și va deschide oportunități de lansarea  afacerilor între Est și Vest.

Ministrul Economiei a subliniat faptul că Moldova acordă o atenție specială respectării regulilor de origine a mărfurilor și modului de eliberare a certificatelor de origine preferențiale la export în CSI, pentru a preveni riscul reexporturilor ilegale de produse din alte țări prin intermediul RM.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, oficialii au discutat ca până la finele anului să fie organizată o ședință a Comisiei mixte de colaborare comercial-economică moldo-belarusă sau o întrevedere a copreședinților Comisiei mixte pentru impulsionarea realizării înțelegerilor convenite privind cooperarea economică și sectorială.