Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2014

Vicepreședinta Băncii Mondiale: Merele din Moldova sunt gustoase, poate mai gustoase decât cele din Uniunea Europeană

Vicepreședinta Băncii Mondiale: Merele din Moldova sunt gustoase, poate mai gustoase decât cele din Uniunea Europeană

Prim-ministrul Iurie Leancă şi vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck, au efectuat o vizită în localitatea Rădeni, raionul Străşeni, unde au văzut cum sunt crescute merele moldoveneşti la unul dintre cele mai moderne complexe agricole din ţară – CODRU. În cadrul vizitei, Premierul a anunțat că una dintre prioritățile Guvernului pentru dezvoltarea sectorului agricol este construcția căilor de acces către livezi.

Oficialii au mers prin livadă, au văzut cum sunt culese merele care sunt păstrate ulterior în depozite frigorifice, dar şi cum a fost realizat un proiect al fermierului Ion Chilianu, directorul companiei, cu ajutorul unor bani obținuți de la Banca Mondială. Este vorba despre un lot demonstrativ, livadă acoperită cu plasă antigrindină și irigare prin picurare.

Fermierul a menționat că lotul demonstrativ contribuie la perfecționarea tehnicilor de cultivare a fructelor și că este mulțumit de suportul, în valoare de 25 de mii de dolari, pe care l-a obținut de la Banca Mondială pentru edificarea acestuia.

Banii au fost oferiți prin intermediul programului „Managementul dezastrelor și riscurilor climatice”. În total, Banca Mondială a oferit pentru construirea loturilor demonstrative de adaptabilitate la schimbările climatice finanțare pentru construcția a 53 de loturi în diverse zone ale țării, valoarea toală a cărora este de 1,2 milioane de dolari.

La fața locului, Laura Tuck a menționat că agricultura de performanță este un viitor real pentru Republica Moldova, care va primi în continuare sprijinul Băncii Mondiale, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

„Această gospodărie demonstrează că este posibilă trecerea de pe piața estică pe cea din Uniunea Europeană. Vom continua colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova pentru crearea locurilor de muncă și dezvoltarea economiei țării”, a spus oficialul. Întrebată cum sunt merele moldovenești, Laura Tuck a menționat: „Merele moldovenești au un gust foarte bun. Pentru a accede pe piața europeană sunt de respectat anumite cerințe, cum ar fi ambalajul și altele. Totuși, merele din Moldova sunt gustoase, poate mai gustoase decât cele din Uniunea Europeană”.

Premierul a subliniat că următoarele proiecte în domeniul agriculturii, mai nou, vor viza accesul la livezi și spre locurile de depozitare. „Sper că la anul vom putea pune în aplicare un nou proiect, cu sprijinul Băncii Mondiale, orientat pe drumurile către livezi. Am alocat deja mai bine de patru sute de milioane pentru construcția drumurilor intravilane. Anul viitor, Banca Mondială va finanța un proiect în valoare de 45 de milioane de dolari pentru sortare, ambalare și altele, de care, sper că producătorii noștri vor putea să beneficieze”.

Complexul agricol CODRU este unul dintre cei mai mari exportatori de fructe din țară. Compania deţine livezi de mere și prune, dar şi plantații de viță-de-vie, se ocupă de cultivarea soiurilor cu valori biologice superioare, proiectarea şi exploatarea eficientă a livezilor şi viilor cu productivitate înaltă, păstrarea şi comercializarea fructelor şi strugurilor de calitate superioară. Este deţinătoare a certificatului ISO şi prima companie agricolă din ţară care a obţinut certificatul EUREPGAP.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus