Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-22/alexandr-kalinin-migran-ii-moldoveni-vor-trebui-sa-inve-e-istoria-legile-fr-i-limba-rusa-36668.html
Data: Sep 22, 2014 (18:00)

Alexandr Kalinin: Migranții moldoveni vor trebui să învețe istoria, legile FR și limba rusă

De la 1 ianuarie 2015 în Rusia toți muncitorii migranți vor trebui să învețe limba, istoria și legislația Federației Ruse, ca să susțină examenele și să primească certificatul. Despre aceasta a comunicat apărătorul drepturilor omului, președintele Congresului Diasporelor Moldovenești în Federația Rusă, Alexandr Kalinin, într-un interviu pentru portalul moldovenesc www.allmoldova.com.

„Certificatul va fi necesar la perfectarea actelor obligatorii pentru a se aranja la muncă legal. Migranții vor fi cazați în centrele de adaptare și integrare socială. Cazarea, hrana și studiile va trebui să și le achite migrantul. Conform calculelor noastre, „adaptarea” într-un astfel de centru îi va costa pe cetățenii străini o mie de euro pe lună. Dar în Rusia migranții vin de obicei fără bani, și pentru mulți această sumă va fi inaccesibilă”, consideră apărătorul drepturilor omului.

Kalinin subliniază că Congresul Diasporelor Moldovenești militează pentru o politică migrațională care va permite migranților să nu devină marginalii societății, dar să ocupe un loc decent în rândul celor, care muncesc în FR. „Cât ține de muncitorii moldoveni în Federația Rusă, aceștia se integrează foarte bine în societatea rusească și se remarcă prin cunoștințe bune în ceea ce ține de limba rusă. Alta este situația în privința examenelor la istoria și legislația rusească. Aici pot apărea probleme”, a subliniat el.

Potrivit apărătorului drepturilor omului, în examenele de testare neapărat vor fi întrebări legate de termenele de eliberare a patentei, despre unde trebuie de depus actele etc. „De aceea Congresul Diasporelor Moldovenești informează cetățenii, inclusiv și în mass-media, despre normele de bază din legislația migrațională a Rusiei. Fără aceste cunoștințe de la începutul anului nou aranjarea la muncă legal în Rusia va fi imposibilă”, a declarat Kalinin, relatează Serviciul de presă al Congresului Diasporelor Moldoveneşti.