Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-21/consultari-politice-moldoucrainene-la-nivel-de-vicemini-tri-de-externe-kiev-36639.html
Data: Sep 21, 2014 (18:57)

Consultări politice moldo-ucrainene la nivel de viceminiștri de Externe, Kiev

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a efectuat vineri, 19 septembrie 2014, o vizită de lucru la Kiev, în cadrul căreia a avut loc o rundă de consultări politice moldo-ucrainene la nivel de viceminiştri.

În timpul discuţiilor cu prim-viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Natalia Galibarenko, au fost examinate subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, precum cooperarea în domeniul politic, integrării europene, comercial-economic, reglementării raporturilor de proprietate, ecologiei, energeticii, demarcării frontierei de stat, cooperării interregionale și cel umanitar. De asemenea, oficialii au abordat problematica transnistreană.

În debutul întrevederii, viceministrul Valeriu Chiveri a felicitat partea ucraineană cu ocazia ratificării de către Rada Supremă, la 16 septembrie curent, a Acordului de Asociere, menţionînd că implementarea acestuia va crea premise reale pentru reformarea societăţii, economiei ucrainene și avansarea țării pe calea integrării europene.

Interlocutorii au menţionat importanţa menţinerii dinamicii pozitive a contactelor bilaterale la diferite nivele şi s-au pronunţat pentru continuarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun.

În particular, oficialii au menţionat importanţa realizării de către cele două părţi a prevederilor Protocolului şedinţei a 13-a a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene pentru cooperare economică, fapt ce va crea premisele necesare pentru intensificarea relaţiilor dintre ţările noastre în multiple domenii. Schimbul constructiv de opinii a permis identificarea unor abordări comune în vederea apropierii poziţiilor față de  mai multe subiecte de pe agenda moldo-ucraineană.

Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, viceministrul Valeriu Chiveri a exprimat apreciere pentru rolul constructiv al Ucrainei în procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

La final, cei doi viceminiştri au semnat Planul de consultări între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru anii 2015-2016.