Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.09.2014

Statele Unite ale Americii încurajează și susțin reformele din justiție

Statele Unite ale Americii încurajează și susțin reformele din justiție

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, și viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William Moser. Oficialii au discutat despre schimbările pozitive care au loc în justiția din Republica Moldova. Totodată, ambasadorul a reiterat disponibilitatea Statelor Unite de a susține în continuare reformele din sistemul judiciar.

În contextul discuțiilor, ministrul Oleg Efrim și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant oferit de Statele Unite în implementarea și promovarea reformelor din justiție. "Statele Unite sunt unul dintre principalii susținători ai reformei în acest domeniu. Îmi exprim gratitudinea față de Ambasada SUA la Chișinău care susține reformele de la început și cu ajutorul căreia am reușit să instalăm sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor în instanțe și să asigurăm înregistrarea audio a ședințelor de judecată", a subliniat ministrul Justiției.

Ambasadorul William Moser a apreciat transformările pozitive din justiție. "Ne bucurăm că rezultatele reformelor sunt deja vizibile. Suntem mulțumiți de modul în care a fost implementat Programul integrat de gestionare a dosarelor. De asemenea, apreciem faptul că toate ședințele de judecată sunt înregistrate audio, ceea ce sporește eficiența și transparența instanțelor de judecată", a menționat diplomatul american.

POtrivit Ministerului Justiției, William Moser a dat curs solicitării ministrului Oleg Efrim de a aduce ofițeri și procurori anticorupție, care să asiste colaboratorii Centrului Național Anticorupție și ai Procuraturii anticorupție în activitatea lor. "Este o idee foarte bună ca acești ofițeri și procurori să vină în luna noiembrie, concomitent cu misiunea de judecători olandezi și lituanieni. Doar astfel, rezultatele misiunii de asistență vor fi cele așteptate. Țin să reiterez că Guvernul Statelor Unite este dispus să ofere, în continuare, sprijin pentru implementarea obiectivelor propuse privind reformarea sistemului judiciar", a mai spus ambasadorul american.

În cadrul întrevederii, ministrul Justiției a vorbit și despre prioritățile guvernării privind procesul de reformare a justiției, printre care reforma Procuraturii, a Institutului Național al Justiției, Curții Constituționale, avocaturii, sistemului executorilor judecătorești, instituției avocatului poporului etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus