Trimite e-mail | Printeaza
Externe
18.09.2014

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA examinează joi statutul de aliat pentru Ucraina

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA examinează joi statutul de aliat pentru Ucraina

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA urmează să examineze joi chestiunea acordării Ucrainei a statutului de aliat al SUA fără apartenența prealabilă la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în contextul în care președintele Petro Poroșenko efectuează în aceeași zi prima sa vizită oficială în SUA după accederea sa la conducerea statului ucrainean, relatează agenția de presă Unian.

Senatorii Robert Menendez (Partidul Democrat) și Bob Corker (Partidul Republican) au prezentat un proiect de lege intitulat 'Ukraine Freedom Support Act of 2014'. 'Acest proiect de lege definește Ucraina, Republica Moldova și Georgia ca principali aliați ai SUA fără să fie membri NATO', se afirmă într-o declarație a comisiei.

Același proiect de lege prevede extinderea sancțiunilor față de sectoarele energetic, militar și financiar ale Rusiei, precum și acordarea de asistență militară și non-militară pentru Ucraina, menționează Unian.

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA urmează să dezbată acest proiect de lege imediat după discursul pe care președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, urmează să îl rostească în fața camerelor reunite ale Congresului SUA — Camera Reprezentanților și Senatul.

Ucraina așteaptă cu febrilitate acordarea acestui 'statut special', mai ales în speranța obținerii de echipamente militare letale din SUA, motivând că ar avea nevoie de acestea pentru restabilirea integrității sale teritoriale în confruntarea cu separatiștii proruși în estul țării. Respectivul proiect de lege prevede alocarea unor fonduri pentru achiziționarea unor astfel de echipamente și tehnologii, relevă aceeași agenție de presă.

Casa Albă a rămas evazivă în ceea ce privește anunțul unor angajamente precise cu ocazia vizitei președintelui Petro Poroșenko în SUA, afirmând, potrivit France Presse, că va trimite înainte de toate un mesaj puternic de susținere pentru Ucraina, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus