Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-17/companii-din-industria-textila-de-pe-ambele-maluri-ale-nistrului-i-i-expun-marfurile-la-paris-36591.html
Data: Sep 17, 2014 (06:19)

Companii din industria textilă de pe ambele maluri ale Nistrului își expun mărfurile la Paris

Agenți economici din Republica Moldova, inclusiv din regiunea stângă a Nistrului, își prezintă mărfurile la Expoziţia internaţională specializată în domeniul industriei ușoare ”ZoomByFatex”, care se desfăşoară în perioada 16-18 septembrie 2014, în oraşul Paris, Franța. Participarea cu stand colectiv la eveniment este organizată de Camera de Comerț și Industrie, cu asistența financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului ”Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”.

Potrivit CCI, delegaţia de întreprinzători autohtoni este condusă de preşedintele de onoare al CCI, Gheorghe Cucu. La standul Republicii Moldova sunt expuse articole de îmbrăcăminte pentru dame, bărbaţi şi copii, fabricate de companiile Velitextil-Plus SRL, Steaua-Reds SA, Mobile ÎM, Ionel SA, Asena Textil SRL, Maican-Com SRL, Vestra SA, Runo SA, Vomos Grup SRL, Fabrica de Confecții din Râbnița, Odema.

Reprezentanții acestor întreprinderi vor lua parte şi la programul de afaceri al expoziţiei ”ZoomByFatex”, unde se vor familiariza cu tehnologiile, inovaţiile şi tendinţele din industria textilă şi cea a modei.

De asemenea, întreprinzătorii vor avea întrevederi şi negocieri bilaterale de afaceri, conform domeniului de interes solicitat, cu scopul de a stabili contacte directe şi a examina posibilitățile de cooperare.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Franţa, pentru 7 luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 78 mil. USD, micșorându-se cu 1.01% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri moldovenești în Franța, realizat în perioada ianuarie-iulie 2014, a înregistrat suma de 20.9 mil. USD, crescând cu 23.6 % faţă de 7 luni ale anului precedent.

În perioada de referință, importul de mărfuri franceze în Republica Moldova a însumat 57.1 mil. USD şi a înregistrat o scădere de 6.63 % în raport cu ianuarie-iulie 2013.

Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect al Programului UE-PNUD, de la începutul anului curent alți 30 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania, Cehia și Polonia, iar până la sfârşitul acestui an, încă 20 de întreprinzători de pe ambele maluri vor lua parte împreună la expoziţii în România şi Bulgaria.

Scopul Programul UE-PNUD este să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Proiectul ”Consolidarea capacităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, prin intermediul participării la expoziţii şi târguri specializate” are ca obiectiv contribuirea la dezvoltarea relaţiilor de colaborare între întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Nistrului şi la promovarea mărfurilor lor pe piaţa externă.