Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-16/seminare-i-misiuni-economice-gratuite-pentru-producatorii-de-fructe-de-la-cci-i-eba-36583.html
Data: Sep 16, 2014 (19:30)

Seminare și misiuni economice gratuite pentru producătorii de fructe de la CCI și EBA

Pentru a profita de deschiderea pieței occidentale pentru produsele agricole moldovenești, oamenii de afaceri trebuie să joace după regulile acestor piețe. Și, pentru că embargoul rusesc a închis piața de desfacere pentru o bună parte din exportul moldovenesc, necesitatea reorientării spre noi piețe a devenit și mai stringentă.

În acest context, Camera de Comerț și Industrie (CCI), împreună cu Asociația Businessului European (EBA) invită operatorii economici din domeniul agro-alimentar să învețe cum să exporte pe piețele din UE de la experți internaționali din Belgia, Olanda, România, Germania, reprezentanți ai marilor rețele precum Metro Cash&Carry și altele.

În cadrul unui ciclu de 6 sesiuni de instruire, fiecare cu 6 seminare în regiunile țării, au o abordare practică și țintesc pregătirea agenților economici către etapa a doua a proiectului – misiunile economice în România, Belgia și Olanda, unde vor purta negocieri cu reprezentanții rețelelor de supermarkete.

Sesiunile de instruire oferă informații concrete referitoare la legislația UE vis-a-vis de condițiile de producere, ambalare, etichetare a produselor agro-alimentare ce vor fi exportate pe piața UE, lLegislația internă referitoare la procedurile vamale, certificarea fito-sanitară, Cerințele de acces pe piața UE, cerințele de acces în rețele internaționale și rețele engros, aspecte de vânzări și crearea rețelelor de distribuție, aspectele contractuale, instrumentele financiare locale ce vin în susținerea exportatorilor.

Următoarele sesiuni de seminare se vor desfășura în cea de doua jumătate a lunii septembrie și în perioada 1-8 octombrie 2014.

În cadrul celei de a doua etapă, companiile care își propun identificarea de noi parteneriate în UE vor beneficia de oportunitatea participării în câteva misiuni comerciale în Belgia, Olanda și România. Vizita în Belgia și Olanda va avea loc în perioada 12-17 octombrie. Companiile interesate de a participa în cadrul acestor misiuni sunt invitate sa contacteze EBA Moldova sau CCI în scopul înregistrării.

Scopul acestor misiuni va consta în identificarea de parteneriate concrete pentru producătorii și procesatorii din RM de produse ago-alimentare. De asemenea în cadrul acestor vizite companiile vor vizita instituții de certificare internațională precum și rețele de magazine de talie internațională în scopul eventualei colaborări.

Potrivit CCI, agenții economici ce-și propun să se înregistreze la seminarele practice de instruire sau să particpe în cadrul vizitelor de studii sunt rugați să contacteze la urmatoarele nr de tel:

Ion Ceban mob: 79159199 ioncbn@gmail.com
Dorin Rojnevschi +373 22 22-33-10 project@chamber.md
Activitățile de instruire și promovare a exporturilor pe piețele UE fac parte din efortul CCI de a susține producătorii agricoli locali în contextul închiderii piețelor tradiționale de desfacere. Acestea se desfășoară în cadrul proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici", implementat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European.

Proiectul este finanțat de guvernul Suediei și implementat prin intermediul IFC Moldova.