Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-16/p-na-pe-31-octombrie-pacientzii-i-i-pot-alege-medicul-de-familie-shi-institutzia-medicala-primara-36584.html
Data: Sep 16, 2014 (19:39)

Până pe 31 octombrie pacienţii își pot alege medicul de familie şi instituţia medicală primară

Persoanele asigurate şi neasigurate îşi pot alege sau schimba până pe 31 octombrie medicul de familie şi instituţia medico-sanitară primară încadrată în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Solicitanţii vor beneficia de alegerea făcută începând cu 1 ianuarie a anului următor.

Doritorii de a se înregistra pentru prima dată sau a-şi schimba instituţia medicală şi/sau medicul de familie urmează să depună şi să înregistreze cererea în instituţia medicală aleasă.

Înscrierea persoanelor poate fi efectuată la o singură instituţie medicală primară. Este recomandată selectarea celei mai apropiate instituţii de locul de trai al solicitantului. În caz că acesta optează pentru serviciile medicului de familie din instituţia medicală primară ce deserveşte alt teritoriu, solicitantul va asigura deplasarea medicului.

Schimbarea instituţiei medicale primare şi a medicului de familie poate fi  efectuată o dată pe an, în perioada 1 septembrie – 31 octombrie. Dacă numele medicului de familie nu va fi menţionat în cerere, acesta va fi desemnat de către instituţie. Schimbarea medicului de familie în altă perioadă a anului e posibilă doar în cazul în care persoana îşi schimbă locul de trai.

Modalitatea de alegere a medicului de familie este prevăzută în Regulamentul cu privire la înregistrarea populaţiei în instituţia medico-sanitară ce prestează asistenţă medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, anunță Serviciul de informare şi comunicare şi purtător de cuvânt al CNAM.