Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.09.2014

Moldova a primit cea de a doua tranşă de 13,2 mln. euro de la Uniunea Europeană pentru reforma justiției

Moldova a primit cea de a doua tranşă de 13,2 mln. euro de la Uniunea Europeană pentru reforma justiției

Uniunea Europeană a transferat Republicii Moldova cea de-a doua tranşă, în valoare de 13,2 mln. euro, din totalul de 60 de mln. euro, oferiți în cadrul Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției”.

Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Justiției, Oleg Efrim, şi Ambasadorul Pirkka Tapiola, Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă comune.

În cadrul evenimentului, atât ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, cât şi Ambasadorul Pirkka Tapiola au menţionat că acest lucru a fost posibil graţie faptului că ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţiile convenite cu Uniunea Europeană. Ministrul Justiţiei a declarat că alocarea acestor bani se datorează faptului că Republica Moldova a realizat paşi concreţi pentru reformarea instituţiilor de drept. „Această tranşă, în valoare de 13,2 mln. euro, a fost stabilită în baza raportului Misiunii de evaluare privind implementarea Matricei de Politici a Programului pentru anul 2013. Am reușit să realizăm o majoritate covârșitoare a precondițiilor propuse, în măsură de 88 la sută, și astfel am convins Uniunea Europeană de seriozitatea intenţiilor noastre”, a afirmat Oleg Efrim.

De asemenea, ministrul Justiției a menționat schimbările pozitive care au loc în sistemul judiciar. ”Adoptarea pachetului de legi anticorupție, la sfârșitul anului trecut, dă deja rezultate vizibile. Avem mai mulți magistrați cercetați penal pentru acte de corupție, doi chiar au fost condamnați, la 7 și respectiv 8 ani de închisoare. De la intrarea în vigoare a legii privind testarea integrității profesionale, doi judecători au informat Centrul Național Anticorupție că li s-a propus mită. Din 2010 până în prezent, peste 140 de magistrați din totalul de 420 au plecat din sistem, iar în locul lor au venit judecători tineri și bine instruiți”, a subliniat ministrul Justiției.

La rândul său, Pirkka Tapiola a reiterat că Uniunea Europeană va continua să susţină reformele din ţara noastră. ”Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un sprijin fără precedent, pentru reforma în justiţie. Reformele implementate au nevoie de timp pentru a da roadele care vor fi simțite de către cetățenii Moldovei. Încurajăm Republica Moldova să intensifice lupta împotriva corupției în sectorul justiției și să implementeze reforma Procuraturii, aceste domenii fiind prioritare conform Agendei de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova”, a menționat Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pirkka Tapiola a adaugat că „celelalte două tranşe în cadrul suportului financiar european de 60 de mln. euro, vor fi acordate până în 2016, în dependență de amploarea reformelor și implementarea obiectivelor prevăzute în Matricea de Politici”. Totodată, Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a reiterat angajamentul asumat de Uniunea Europenă pentru asigurarea suportului necesar în acest context.

Până în prezent, s-a reușit adoptarea pachetului de legi anticorupție, care conține condiții mai dure de angajare, evaluare și promovare a judecătorilor, și sancțiuni disciplinare mai aspre. Magistrații nu se mai bucură de imunitate – ei riscă dosare penale și confiscarea extinsă a averii dacă sunt bănuiți de corupție, îmbogățire ilicită, și alte infracțiuni. A fost introdusă testarea integritărții profesionale a funcționarilor și testul cu poligraf pentru judecători și procurori. Dosarele sunt repartizate judecătorilor în mod aleatoriu, prin intermediul unui sistem electronic automat, iar toate ședințele de judecată sunt înregistrate audio -instrumente care previn și combat corupția în rândul judecătorilor. Mai mult de jumătate din instanțele de judecată au fost reparate capital, după standarde europene. Din sălile de judecată au fost scoase cuștile pentru inculpați. Lansarea serviciilor electronice în justiție (e-apostilă, e
-stare civilă), care sunt mai rapide, mai ieftine și exclud contactul direct cu funcționarul reducând la maxim corupția în sistemul public etc.

Pentru ca Republica Moldova să beneficieze în continuare de suportul bugetar din partea Uniunii Europene, este nevoie ca în următorul an să respecte mai multe condiţionalităţile legate de reformarea sistemului judiciar. Reforma procuraturii reprezintă o prioritate pentru procesul de reformare a justiției. Parlamentul urmează să voteze mai multe legi importante: legea privind medierea, legea cu privire la notariat, legea probațiunii, administratorului autorizat etc. De asemenea, urmează să fie reformate: Institutul Național al Justiției, Curtea Constituțională, avocatura, sistemul executorilor judecătorești, expertiza judiciară, instituția avocatului poporului. Va fi demilitarizat sistemul penitenciar și al procuraturii, va fi consolidată Comisia Națională de Integritate și instrumentele de prevenire a corupției, va fi lansat sistemul e-dosar, penitenciarul nr.13 din Chișinău va fi înlocuit cu un penitenciar nou construit cu suportul Băncii de Dezvolt
are a Consiliului Europei etc.

Potrivit Ministerului Justiției, prima tranşă din suportul bugetar, în valoare de 15 mln. euro, a fost transferată de Uniunea Europeană Republicii Moldova în noiembrie 2013, anul lansării Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției”. Acordul de finanțare, în valoare de 60 de mln. euro a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova și UE la 14 iunie 2013, la Bruxelles. Programul de asistență are drept obiectiv principal suportul reformei justiției din ţara noastră, care este esențială în procesul de implementare a Agendei de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană și de aprofundare a asocierii politice și economice, precum și în susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus