Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-15/anders-rasmussen-denuntza-presiunile-shi-actziunile-militare-ale-rusiei-in-ucraina-republica-moldova-36549.html
Data: Sep 15, 2014 (17:40)

Anders Rasmussen denunţă presiunile şi acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, Republica Moldova, Georgia

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general în exerciţiu al Alianţei Nord-Atlantice, a denunţat "presiunile economice" şi "acţiunile militare" ale Rusiei în Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

"Asistăm la o nouă eră de probleme şi acţiuni revizioniste", inclusiv din cauza atitudinii agresive a Rusiei în estul Europei. "Moscova a călcat în picioare toate reglementările şi angajamentele care au garantat pacea în Europa după încheierea Războiului Rece", a afirmat Rasmussen într-un discurs rostit la Bruxelles cu ocazia unui seminar organizat de Institutul Carnegie Europe.

"Schema este evidentă. Din Republica Moldova până în Georgia, iar acum în Ucraina, Rusia a utilizat presiunile economice şi acţiuni militare pentru a genera instabilitate. Pentru a produce conflicte şi a diminua independenţa vecinilor", a spus Rasmussen.

"Trebuie să rămânem puternici şi uniţi pentru a ne apăra libertatea prin acţiuni colective ale aliaţilor", a subliniat Rasmussen.

"Lumea a profitat zeci de ani de o ordine internaţională tolerantă, adoptând economia de piaţă şi democraţia. (...) Aceste valori sunt ameninţate acum de forţe opresive", a explicat Rasmussen, care va fi succedat, începând de la 1 octombrie, de fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, scrie Mediafax.