Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-12/republica-moldova-i-rom-nia-opteaza-pentru-o-colaborare-mai-str-nsa-in-domeniul-tic-36542.html
Data: Sep 12, 2014 (17:39)

Republica Moldova și România optează pentru o colaborare mai strânsă în domeniul TIC

Despre acest subiect, dar și altele au discutat în cadrul unei întâlniri ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Marius Lazurcă. În cadrul întrevederii, oficialii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al colaborării în domeniul TIC, dar și perspectivele de viitor.

„Ne dorim un mai mare interes din partea companiilor românești pentru extinderea afacerilor în domeniul TIC în Republica Moldova”, a declarat ministrul Pavel Filip, prezentând pachetul de măsuri pregătit de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) pentru sporirea competitivității industriei IT. „Prin acest set de acțiuni se urmărește asigurarea unui mediu cât mai favorabil pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul IT prin eliminarea constrângerilor existente, cum ar fi corupția, barierele administrative și sistemul fiscal greoi”, a accentuat Pavel Filip.

Astfel, MTIC propune crearea în Republica Moldova a parcurilor virtuale din industria tehnologiei informației unde să fie aplicat un impozit unic de 12% din venitul de vânzări. Proiectul a fost avizat pozitiv de Guvern și acum urmează a fi adoptat de Parlament. Ambasadorul Marius Lazurcă a salutat proiectul de lege, menționând că în industria tehnologiei informației există un efect paradoxal, cu cât scade povara fiscală, cu atât este mai provocat progresul economic.

În ce privește asistența tehnică oferită de partea română la elaborarea Legii cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului unic pentru apelurile de urgență 112, Ambasadorul Marius Lazurcă s-a arătat mulțumit de progresele înregistrate. Ministrul Pavel Filip a exprimat recunoștință pentru suportul oferit și a menționat că MTIC contează mult pe susținerea părții române în instruirea formatorilor pentru pregătirea operatorilor Centrului apelurilor de urgență 112. Potrivit MTIC, Marius Lazurcă a confirmat disponibilitatea colegilor din România de a oferi asistența necesară, astfel încât acest centru să fie creat până în vara anului viitor.