Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-12/dgv-importurile-de-carne-cereale-i-produse-lactate-din-republica-moldova-beneficiaza-de-scutire-tota-36544.html
Data: Sep 12, 2014 (19:09)

DGV: Importurile de carne, cereale și produse lactate din Republica Moldova beneficiază de scutire totală de taxe vamale

Importurile de produse din carne, unele sortimente de carne, produse lactate, cereale, zahăr și ouă din Republica Moldova beneficiază în prezent de scutire totală de taxe vamale, precizează Direcția Generală a Vămilor /DGV/.

Potrivit DGV, pentru aceste produse nu mai este necesar ca importatorii să aplice pentru contingent și să garanteze taxele la import.

Anterior, importurile acestor produse beneficiau de anumite facilități, prin contingente tarifare anuale scutite de taxe vamale, dar din septembrie, prin Acordul de asociere încheiat între UE și Republica Moldova, tratamentul tarifar este mai favorabil.

'Produsele care fac obiectul contingentelor tarifare anuale scutite de taxe vamale, prevăzute în anexa I.1 la Regulamentul (CE) nr. 55/ 2008  (unele sortimente de carne, produse lactate, produse din carne, cereale, zahăr și ouă) beneficiază în prezent, în baza Acordului de asociere, de scutire totală de taxe vamale, dacă se prezintă dovada originii preferențiale (certificatul EUR1 sau declarația de origine pe factură). De aceea, pentru aceste produse nu mai este necesar ca importatorii să aplice pentru contingent și să garanteze taxele la import', se arată în comunicatul DGV.

Pentru o parte din legumele și fructele care beneficiază de scutirea componentei ad valorem a taxei vamale — unele sortimente de roșii, usturoi, struguri, mere și prune, Acordul de asociere prevede o scutire totală de taxe vamale în limitele contingentelor tarifare.

Dacă importatorul aplică pentru contingentul tarifar, garanția constituită privind taxa vamală trebuie să acopere doar componenta cantitativă a taxei vamale și nu întregul cuantum al taxei vamale, deoarece componenta ad valorem este scutită în baza regulamentului menționat. Pentru a beneficia de aceste facilități, importatorul trebuie să prezinte, de asemenea dovadă că mărfurile sunt originare din Republica Moldova. Garanția se restituie la momentul alocării contingentului de către Comisia Europeană.

Acordul de asociere nu privește regimul TVA și al accizelor și, ca urmare, conform Codului fiscal al României, aceste taxe sunt exigibile la importul în România, scrie Agerpres.