Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.09.2014

Construcția drumului regional Scoreni-Malcoci a costat 24,4 mln lei

Prim-ministrul Iurie Leancă a inspectat lucrările de reabilitare a drumului regional Scoreni - Malcoci. Cei șase kilometri de drum, care fac legătura dintre satul Scoreni cu traseul internațional Chişinău-Leuşeni, prin Malcoci, au fost asfaltați. Acum, localnicii fac naveta Chișinău - Scoreni mai repede și mai comod.

Satul Scoreni se află la 30 de kilometri distanță de capitală. Cei mai mulți locuitori parcurg aproape zilnic traseul Scoreni - Chișinău, unde muncesc. În lipsa unui drum direct spre capitală, aceștia erau nevoiți să facă în plus 13 kilometri,prin Strășeni. Din acest motiv, construirea unui drum european înseamnă pentru ei nu doar comoditate, ci și posibilitatea de a ajunge la serviciu și înapoi, acasă, mai repede, dar și mai ieftin. Mai mult, noul drum este un stimulent pentru sătenii care vor să-și pornească o afacere. Traseul parcurge satul Malcoci, raionul Ialoveni, și are ieșire directă spre Chișinău.

„Construcția acestui segment este o motivație pentru cei care muncesc la Chișinău, deoarece atunci când apare un drum foarte bun, oamenii sunt cu mult mai interesați să-și păstreze locul de trai. Este foarte important că nu ne limităm doar la drumuri între localități, dar și la drumuri intravilane, în acest an pentru această localitate am alocat 1 mil. 200 mii lei. Rămâne să construim apeductul și canalizarea și localitatea Scoreni va fi un adevărat sat european", a precizat Iurie Leancă.

Locuitorii s-au arătat mulțumiți că au un drum nou, de calitate. „Eram nevoiți să mergem pe drum de țară, prin praf sau noroi. Alternativa era drumul prin Strășeni, care ne costa mai scump. Acum însă vom avea și noi un drum european și o viață ca la oraș", spun oamenii din Scoreni. Aceștia au menționat că odată cu demararea construcției drumului a sporit interesul orășenilor față de imobilul din sat.

Pentru construcția acestui drum și instalarea sistemelor de scurgere au fost alocate 26 de milioane de lei de către ADR Centru. Contribuţia locuitorilor a constituit 350 de mii de lei. Lucrările au demarat în vara anului 2013.

Primarul Svetlana Tabacari a menționat că datorită suportului Guvernului, în sat a fost reparată curtea grădiniței - pentru prima oară după ce a fost dată în folosință. De asemenea, se construiește drumul spre biserică. În plus, proiectul de construcție a apeductului și a sistemului de canalizare a fost elaborat, iar localnicii așteaptă cu nerăbdare accesul la apă de calitate, direct de la robinet.

Totodată, în cadrul vizitei s-a discutat despre curățarea râului Ișnovăț și schimbarea acoperișului grădiniței din sat, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus