Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.09.2014

Acordul de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi Turcia a fost astăzi semnat

Acordul de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi Turcia a fost astăzi semnat

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Andrian Candu, şi ministrul Economiei al Republicii Turcia, Nihat Zeybekci, au semnat, astăzi, Acordul de Liber Schimb dintre cele două state.
 
Obiectivele Acordului vizează promovarea comerţului reciproc, dezvoltarea relaţiilor economice dintre ţări, asigurarea condiţiilor corecte pentru desfăşurarea unei concurenţe loiale în comerţul bilateral, contribuirea la eliminarea barierelor în calea comerţului, precum şi crearea condiţiilor pentru efectuarea investiţiilor, în special pentru dezvoltarea investiţiilor mixte în cele două state.
 
Semnarea Acordului de Comerţ Liber cu Turcia generează multiple avantaje şi oportunităţi comerciale pentru exportatorii autohtoni de mărfuri industriale. Datorită anulării şi reducerii taxelor vamale, concomitent cu asigurarea unor perioade de tranziție pentru cele mai sensibile mărfuri, antreprenorii din ţara noastră vor accesa mai uşor noi piețe de desfacere. În baza Acordului vor fi liberalizate schimburile comerciale între ambele ţări pentru circa 9 mii de poziţii tarifare.
 
La data intrării în vigoare a Acordului toate taxele vamale de import, precum și orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale, vor fi anulate, cu excepția unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălţăminte, mobilier, produse din plastic ş.a., pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziție de la 3 la 7 ani.
 
Pentru produsele agricole, Acordul prevede acordarea concesiilor reciproce de către ambele părți. Astfel, au fost negociate contingente tarifare pentru produsele de interes sporit, inclusiv pentru anumite perioade ale anului (off-season), în limita cărora va avea loc reducerea în proporție de 100% a taxei vamale în regimul clauzei naţiunii celei mai favorizate (MFN).
 
Potrivit Ministerului Economiei, în procesul definitivării Acordului s-a ţinut cont de prioritățile și interesele economice ale țărilor, inclusiv volumul schimburilor comerciale, gradul de sensibilitate a pieţelor interne vis-a-vis de unele categorii de mărfuri de import, precum și forma de liberalizare a comerțului cu acestea.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus