Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.09.2014

Suedia este dispusă să sporească asistența pentru reformele în justiția din Moldova

Suedia este dispusă să sporească asistența pentru reformele în justiția din Moldova

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, în cadrul căreia a discutat despre disponibilitatea Suediei de a oferi sprijinul necesar în reformarea sectorului justiției din Moldova. Oficialii au vorbit și despre misiunea de asistență europeană pentru sectorul justiției, care urmează să vină în Republica Moldova la începutul lunii noiembrie.

Ministrul Justiției i-a mulțumit ambasadoarei Suediei pentru interesul constant și sprijinul substanțial pe care țara sa îl acordă Republicii Moldova în reformarea sistemului judiciar. ”Îmi exprim gratitudinea și respectul față de Guvernul Suediei pentru că ne susține și ne ajută la implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției. Sperăm să avem o colaborare consolidată și în continuare”, a afirmat Oleg Efrim.

Ingrid Tersman a reiterat că Suedia va continua să susțină reformele și așteaptă ca Ministerul Justiției să indice segmentele pentru care are nevoie de sprijin și asistență. De asemenea, diplomata a declarat că și Suedia este dispusă să trimită o misiune de asistență pentru sectorul justiției. ”Vom urmări cu atenție care sunt rezultatele primei misiuni. Dacă efectul va fi cel așteptat, atunci suntem gata să vă oferim judecători și procurori care să acorde asistența necesară în acest sens”, a mai spus ambasadoarea.

Potrivit ministrului Justiției, dacă misiunea de asistență va da rezultate, atunci se va insista pe extinderea acesteia.

În contextul discuțiilor, Oleg Efrim a vorbit și despre transformările care au loc în justiție, în special a atras atenția la măsurile de prevenire și combatere a corupției: introducerea răspunderii penale pentru îmbogățirea ilicită și confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, înăsprirea pedepselor pentru acte de corupție, testarea integrității profesionale etc. ”Avem mai mulți magistrați cercetați penal pentru acte de corupție, doi deja au fost condamnați, la 7 și respectiv 8 ani de închisoare. De la intrarea în vigoare a legii privind testarea integrității profesionale, doi judecători au informat Centrul Național Anticorupție că li s-a propus mită. Din 2010 până în prezent, peste 140 de magistrați din totalul de 420 au plecat din sistem, iar în locul lor au venit judecători tineri și bine instruiți”, a subliniat ministrul Justiției.

Potrivit Ministerului Justiției, ambasadoarea Ingrid Tersman a apreciat schimbările pozitive care au loc în sistemul justiției și a încurajat Republica Moldova să continue reformarea acestui domeniu în același ritm.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus