Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.09.2014

PNUD Moldova și Centrul Analitic Independent Expert-Grup lansează un sondaj interactiv de intervievare a populației despre soluțiile care pot ajuta la rezolvarea problemelor de dezvoltare a Republicii Moldova

PNUD Moldova și Centrul Analitic Independent Expert-Grup lansează un sondaj interactiv de intervievare a populației despre soluțiile care pot ajuta la rezolvarea problemelor de  dezvoltare a Republicii Moldova

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, au lansat un sondaj online prin care își propun să discute și să genereze propuneri pentru o dezvoltare prosperă și echitabilă pe termen lung a Republicii Moldova.

Acest sondaj vine să continue dialogul asupra viitorului pe care Republica Moldova și-l dorește după 2015 – anul în care expiră termenul final pentru realizarea celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului.

Timp de trei săptămâni (9-30 septembrie), experți, practicieni dar și publicul general vor avea ocazia să-și exprime părerea despre cele mai importante provocări care vor influența dezvoltarea Republicii Moldova pe termen lung,  precum și să propună soluții și politici publice pe care Guvernul le poate aplica în abordarea problemelor de dezvoltare.

Pentru a colecta rapid și analiza eficient opiniile participanților la sondaj, acest proiect utilizează o platformă inovativă de crowdsourcing – Futurescaper - elaborată la Massachusetts Institute of Technology. Concluziile și recomandările obținute în rezultatul discuțiilor vor fi prezentate factorilor de decizie și publicului larg.

„Utilizarea unor asemenea platforme inovative ne ajuta să implicăm diferite grupuri de oameni în discuții despre viitorul pe care şi-l doresc, despre provocările şi scenariile de dezvoltare pe termen lung pentru Republica Moldova”, a spus Alexandru Oprunenco, Specialist politici, PNUD Moldova, care coordonează acest proiect.

Cei peste 7000 de oameni din Moldova, care au participat la consultările naţionale post-2015 în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, au aspirat la un viitor care oferă o muncă decentă, un sistem corect al justiției, o administrație publică transparentă și competentă și un nivel scăzut al corupției. Ei au menționat grija pentru celălalt și dorința ca fiecare om să trăiască într-o societate armonioasă, prosperă, modernă, bazată pe înțelegere. 

În ultimii ani, PNUD a realizat mai multe inițiative prin care implică  oamenii din Moldova în identificarea unor soluţii inovative pentru cele mai stringente probleme din societate. Astfel, în luna mai curent 1200 de participanți din 97 de localități ale Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, au participat la un joc online“Youth@Work” în care tineri, angajatori şi factori de decizie din Moldova au dezbătut subiecte ce țin de şomaj şi migraţie şi au identificat împreună soluții pentru depăşirea problemelor comunitare. De asemenea, împreuna cu Ministerul Sănătății, PNUD va lansa pentru prima oară un studiu randomizat controlat pentru testarea noilor abordări in tratamentul TBC în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus