Trimite e-mail | Printeaza
Social
10.09.2014

Două teatre din Moldova au primit câte un autobuz din partea Ungariei

Două teatre din Moldova au primit câte un autobuz din partea Ungariei

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la ceremonia de transmitere a două autobuze, destinate teatrelor „Mihai Eminescu” din Chişinău şi „B. P. Hasdeu” din Cahul. Acest ajutor a fost transmis de Ambasada Ungariei în Republica Moldova.

Iurie Leancă a afirmat că azi se împlinesc exact trei luni de la întâlnirea din 10 iunie, de la Guvern, cu mai mulţi reprezentanţi ai culturii, când una dintre doleanţele expuse a fost organizarea unor turnee în satele Moldovei. Discuțiile constructive, purtate în cadrul acelei întrevederi, au dat primele roade.

„Mă bucur că grație gestului prietenesc al Ungariei ne realizăm unul dintre angajamentele făcute atunci. Într-o perioadă foarte succintă, aceste autobuze au ajuns la Chișinău. Vreau să mulțumesc Guvernului maghiar pentru sprijinul respectiv. Sunt convins că acum colegii noștri n-au niciun impediment pentru a merge mult mai des în localități. Și, bineînțeles, sunt convins că veți fi și purtătorii unor mesaje de modernizare a țării”, a declarat Iurie Leancă.

Totodată, Premierul i-a mulțumit Ambasadorului ungar pentru sprijinul exprimat de  susținere a parcursului european al Republicii Moldova și a menționat că Ungaria a contribuit și contribuie în continuare la realizarea acestui deziderat al țării noastre, de a fi împreună în familia europeană, inclusiv prin contribuții logistice, în domeniul culturii și în multe alte domenii.

La rândul său, Ambasadorul Ungariei, Mátyás Szilágyi, a subliniat că evenimentul face parte din numeroasele proiecte de dezvoltare, pe care Ungaria le realizează în Republica Moldova. „Pentru mine este o onoare, din numele Prim-ministrului ungar Viktor Orban, ca să transmit un ajutor culturii moldovenești - două autobuze, care vor ușura viața artistică a colectivelor teatrale. Relația de prietenie și simpatie tradiționale dintre popoarele noastre contribuie la consolidarea cooperării reciproc avantajoase în diverse sfere, iar acest proiect este încă un argument pentru intensificarea relațiilor culturale dintre Ungaria și Moldova, a spus Mátyás Szilágyi.

 „Prin acest gest Ungaria ne demonstrează încă o dată că domeniul culturii în Republica Moldova are deosebite valențe, notorietăți europene și internaționale, și își merită condițiile de muncă pe care ar trebui să le aibă. Acest ajutor reprezintă dovada unei colaborări fructuoase în sfera culturii dintre cele două țări”, a menționat Monica Babuc.

Acțiunile de dezvoltare a relațiilor interculturale dintre cele două state includ și organizarea expoziției pictorului moldovean, Dumitru Peicev, în sediul Parlamentului de la Budapesta, dar și promovarea multor altor inițiative culturale. 

Astăzi, Premierul Iurie Leancă a vizitat expoziția de pictură și grafică a artistului plastic din Moldova, Inessa Dermenji,  în incinta Ambasadei Ungariei la Chișinău. Expoziția va fi deschisă pentru public începând cu 15 septembrie și se va încheia la 10 octombrie, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus