Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.09.2014

Banca Națională a Moldovei precizează

Banca Națională a Moldovei precizează

Urmare menționării în presă a băncii centrale alături de alte instituții de stat din Republica Moldova, în calitate de beneficiar al  serviciilor firmei S.C. SIVECO  ROMANIA, Banca Națională a Moldovei precizează:


În anul 2011, Banca Națională a încheiat un contract în domeniul tehnologiilor informaționale cu un consorțium internațional format din companiile:  S.C. SIVECO  ROMANIA S.A. (Romania), S.C. PricewaterhouseCoopers Audit S.R.L. (Romania) , INVOKE S.A. (Franța) și Business Reporting – Advisory Group (Polonia).

La baza acestui contract a fost elaborarea și implementarea Proiectului SIRBNM (Sistemul Informatic de Raportare către BNM) cu obiectivul de  elaborare a unui model eficient și modern de raportare financiară a băncilor licențiate către banca centrală, aliniat la cerințele europene în domeniu. Noul sistem se bazează pe standardul XBRL  utilizat pe larg în cadrul Uniunii Europene pentru raportările din domeniul financiar. Costul  contractului a fost de  636,405.00 EUR.

La prima fază  de realizare, în 6 luni s-a reușit trececea băncilor la raportarea după SIRF ( Standardele Internaționale de Raportare Financiară)  și conformarea în acest sens prevederilor Legii Contabilității.

La cea de-a doua fază de desfășurare, în anul 2012, a fost încheiat un alt contract ce a permis, în timp de 9 luni,  trecerea la prezentarea în SIRBNM a tuturor rapoartelor băncilor licentiate - statistice  și de supraveghere prudențială. Valoarea contractului a fost de 556,900.00 EUR.

Proiectul SIRBNM dezvoltat pentru Banca Națională a Moldovei de către consorțiul internațional nominalizat a fost premiat în martie 2013 la categoria Vertical Market Solution of the Year, în cadrul competiției European IT& Software Excellence Awards 2013 de la Londra.

Actualmente, derularea contractului de mentenanță anuală pentru anii 2013-2014, cu valoarea de 58 080,00 EUR,  confirmă funcționalitatea de succes a sistemului și angajamentul Băncii Naționale de implementare a tehnologiilor avansate în procesul de supraveghere bancară, anunță Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus