Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.09.2014

Moldova pledează pentru intensificarea dialogului strategic cu SUA

Moldova pledează pentru intensificarea dialogului strategic cu SUA

Declaraţia a fost făcută de Prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul întrevederii cu Asistentul adjunct al secretarului american de stat, Eric Rubin.

Şeful Executivului a exprimat gratitudine pentru asistenţa Statelor Unite ale Americii în promovarea reformelor şi a valorilor democratice în Republica Moldova şi s-a pronunţat pentru dezvoltarea Dialogului strategic moldo-american, lansat în cadrul vizitei sale la Washington, în luna martie curent. Acesta prevede consolidarea relaţiilor dintre SUA şi Republica Moldova în domeniul securităţii.

Iurie Leancă a subliniat importanţa continuării cooperării economice şi intensificării relaţiilor comerciale dintre cele două state, pentru a asigura un acces sporit pe piaţa din SUA a produselor moldoveneşti şi pentru a atrage mai multe investiţii americane în economia moldovenească.

Premierul a mai menţionat că Guvernul de la Chişinău va continua cursul reformelor, în special în domeniul justiţiei şi luptei cu corupţia, integrarea europeană, precum şi amplificarea relaţiilor comercial-economice cu partenerii Republicii Moldova. În context, Iurie Leancă a precizat că ţara noastră este interesată de extinderea sprijinului financiar al SUA în diverse domenii, în special în cadrul Programului „Compact” al Fondului Provocările Mileniului, finanţat de Guvernul SUA, menţionând că acest proiect este unul de succes care a demonstrat rezultate remarcabile în dezvoltarea infrastructurii şi capacităţilor instituţionale în domenii de importanţă majoră pentru ţara noastră.

La rândul său, Asistentul adjunct al secretarului american de stat a reiterat disponibilitatea SUA de a acorda sprijin Republicii Moldova pentru consolidarea statului de drept, promovarea reformelor şi dezvoltarea economică. Eric Rubin a menţionat că ţara sa va ajuta Republica Moldova la asigurarea stabilităţii, previzibilităţii şi securităţii statului, precum şi la protejarea realizărilor Moldovei în parcursul său european. În acest sens, Dialogul strategic cu SUA vine să asiste Moldova în depăşirea provocărilor interne şi externe.

Asistentul adjunct al secretarului american de stat, Eric Rubin, efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova. Programul vizitei include participarea sa la prima adunare a liderilor Dialogului strategic SUA-Moldova, consultaţii bilaterale şi întâlniri în calitate de reprezentant al Statelor Unite la negocierile în formatul „5+2” privind reglementarea problemei transnistrene, precum şi întrevederi cu demnitari de rang înalt al Republicii Moldova. Eric Rubin a mai vizitat Republica Moldova în toamna anului trecut, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus