Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.09.2014

Partea moldovenească a exprimat interesul referitor la examinarea posibilităţii importului de resurse energetice din Azerbaidjan

Partea moldovenească a exprimat interesul referitor la examinarea posibilităţii importului de resurse energetice din Azerbaidjan

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 8 septembrie 2014, întrevederi cu prim-ministrul Republicii Azerbaidjan, Artur Rasizade, şi ministrul Afacerilor Externe, Elmar Mammediarov, în cadrul vizitei oficiale la Baku.

În timpul întrevederilor, oficialii au confirmat dinamica pozitivă a dialogului politic bilateral și au abordat, în special, subiecte ce țin de colaborarea în domeniul comercial-economic, inclusiv în sfera energetică.

De asemenea, părţile au pledat pentru identificarea unei perioade exacte privind convocarea şedinţei ordinare a Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică. În context, a fost propusă desfăşurarea unei misiuni a oamenilor de afaceri din Azerbaidjan în Republica Moldova.

Potrivit MAEIE, ministrul Natalia Gherman a invitat partea azeră să participe la proiectele investiţionale desfăşurate în Republica Moldova în domeniul infrastructurii, dar şi în sectorul agroalimentar, valorificând potenţialul creat odată cu deschiderea pieţei UE pentru produsele moldoveneşti. Referitor la sectorul energetic, partea moldovenească a exprimat interesul referitor la examinarea posibilităţii importului de resurse energetice din Azerbaidjan.  

Un subiect aparte al discuţiilor a ţinut de evoluţiile pe plan regional, părţile pledând pentru  respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale în soluţionarea conflictelor.

Oficialii au efectuat şi un schimb de opinii privind dialogul cu UE, în special cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic. În context, șefa diplomației de la Chișinău a informat partea azeră despre evoluţiile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în urma semnării Acordului de Asociere cu UE, care a început a fi implementat provizoriu din 1 septembrie curent. 

De asemenea, ministrul Natalia Gherman a reiterat invitaţia adresată preşedintelui Republicii Azerbaijan, Ilham Aliev, de a  vizita Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus