Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.09.2014

Tiraspolul renunță la următoarea rundă de negocieri pentru reglementarea situației din Transnistria în format 5+2

Tiraspolul renunță la următoarea rundă de negocieri pentru reglementarea situației din Transnistria în format 5+2

Pe 4 septembrie 2014, la sediul Misiunii OSCE de la Tirapol a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în procesul de reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski.

În cadrul întrevederii, Vicepremierul pentru reintegrare şi-a exprimat regretul privind refuzul repetat al părţii transnistrene de a participa la runda de negocieri în formatul „5+2", ce urma să aibă loc în perioada 11-12 septembrie 2014, la Viena, subliniind că doar prin platformele de dialog existente pot fi soluţionate problemele procesului de reglementare transnistreană.

Totodată, Eugen Carpov şi-a manifestat nedumerirea privind restricţionarea accesului jurnaliştilor de pe malul drept în regiunea transnistreană, în particular la întrevederea reprezentanţilor politici de astăzi, astfel fiind limitate drepturile inalienabile ale reprezentanţilor mass-media.

De asemenea, la reuniune au continuat discuţiile conform agendei convenite în cadrul întâlnirilor precedente, în particular problema accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca, precum şi aspecte din domeniul interacţiunii economice între maluri. În acest context, părţile au stabilit că discuţiile la aceste subiecte vor continua la nivelul experţilor în cadrul şedinţei grupurilor de lucru pentru economie ce urmează să aibă loc la mijlocul lunii septembrie curent, la Tiraspol, în prezenţa reprezentanţilor politici.

Totodată, în cadrul întrevederii, au fost discutate ultimele evoluţii pe subiectul demontării funicularului industrial peste râul Nistru dintre oraşele Rezina şi Rîbniţa. Cu această ocazie, partea rusă a anunţat că debutul lucrărilor de demontare va avea loc pe  6 septembrie curent, anunță Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus