Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-05/primul-terminal-feroviar-cu-ecartament-mixt-care-va-interconecta-republica-moldova-i-tzarile-din-uni-36437.html
Data: Sep 5, 2014 (20:52)

Primul terminal feroviar cu ecartament mixt, care va interconecta Republica Moldova și ţările din Uniunea Europeană, a fost inaugurat în Portul Internaţional Giurgiuleşti

Primul terminal feroviar cu ecartament mixt pentru produse lichide, care va asigura conexiunea dintre țara noastră și comunitatea europeană, a fost dat în exploatare astăzi, în prezența miniștrilor responsabili de dezvoltarea zonei Giurgiulești: Vasile Botnari, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, și Andrian Candu, ministrul Economiei.
 
Astăzi, în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, pe terminalul portuar pe linie europeană, a intrat prima garnitură de tren cu 16 cisterne cu carburanți din România. Construcția terminalului a implicat o investiție de 2 milioane de euro, printr-un proiect susținut financiar de Banca Europeană pentru Investiții și Dezvoltare și de o bancă comercială din Moldova.
 
Potrivit ministrului Vasile Botnari, sudul Moldovei a devenit un nod multimodal de transport. "Acum un an, am inaugurat aici la Giurgiulești primul segment de cale ferată cu ecartament european. Anul acesta, sunt posibile operațiunile de export-import prin toate tipurile de transport, fie el auto, maritim/naval, sau pe cale ferată direct din Uniunea Europeană. Agenții economici au posibilitatea de a transporta mărfurile în condiții avantajoase, comode pentru ei", a menționat Vasile Botnari.
 
Un alt avantaj al dezvoltării zonei de sud a țării, potrivit vicepremierului Andrian Candu, este crearea de noi locuri de muncă. "Proiectulul de construcţie a terminalului de cale ferată cu ecartament mixt face parte din Planul de dezvoltare a Portului Internațional Liber Giurgiulești şi reprezintă un pas extrem de important, care cu certitudine va contribui la dezvoltarea mai dinamică a Sudului Moldovei. Un plus mare este și crearea de noi locuri de muncă, obiectiv important în activitatea Ministerului Economiei", a menționat Andrian Candu.
 
Potrivit MTID, în cadrul întâlnirii cu autoritățile publice locale din Giurgiulești, ministrul Transporturilor Vasile Botnari a anunțat că anul acesta va fi reparat și drumul de acces din regiunea portului. În acest scop, din Fondul Rutier au fost alocate 3 milioane de lei.