Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.09.2014

În sudul Moldovei va fi lansat un nou proiect de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare

 În sudul Moldovei va fi lansat un nou proiect de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu Jean-Patrick Marquet, Director pentru infrastructura de mediu al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În cadrul întrevederii s-a discutat despre lansarea unui nou proiect de finanţare a lucrărilor de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea de sud a Moldovei.

Proiectul prevede reabilitarea apeductului Leova-Cimişlia-Basarabeasca, ce va aproviziona cu apă potabilă din râul Prut, şi extinderea reţelelor de distribuţie în raioanele aferente proiectului. Totodată, se urmăreşte dezvoltarea unui management performant ce ar asigura eficienţa utilizării investiţiilor, precum şi modernizarea întregului ciclu de operare, tratare, transport şi distribuţie a apei potabile în regiune.

Potrivit proiectului, suportul financiar al BERD ar urma să acopere elaborarea studiului de fezabilitate privind construirea apeductului Leova-Cimişlia-Basarabeasca, dezvoltarea acestei investiţii, extinderea distribuţiei apei în şase raioane din sudul ţării şi revigorarea operatorilor de apă şi canalizare prin dezvoltarea în primă fază a unui management privat performant.

Prim-ministrul a apreciat înalt asistenţa BERD acordată Republicii Moldova şi şi-a exprimat convingerea că noul proiect de colaborare va contribui esenţial la modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea zonei de sud a ţării. 

Proiecte similare au mai fost iniţiate de Guvernul Republicii Moldova în parteneriat cu BERD. Astfel, se află în derulare proiectul de îmbunătățire a alimentării cu apă în nordul  ţării, care are un buget de 30 milioane de euro, dintre care contribuţia BERD şi BEI constituie câte 10 milioane de euro, alte 10 milioane fiind oferite în calitate de grant de către Fondul de Investiţii pentru Vecinătate. Proiectul vizează menţinerea şi extinderea apeductului pentru aprovizionarea cu apă a localităţilor din raioanele Soroca, Floreşti, Drochia, Râşcani, Sângerei, Teleneşti şi mun. Bălți. De asemenea, este în desfăşurare proiectul  de construcţie a apeductului Chișinău - Străşeni - Călărași, cu un buget estimativ  de aproximativ 7 milioane de euro, care prevede şi conectarea treptată a circa 20 de localităţi rurale situate de-a lungul reţelei de alimentare cu apă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus