Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.09.2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului din 3 septembrie 2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului din 3 septembrie 2014

„Bună ziua, stimați colegi!

Doar un subiect vreau să discutăm până a trece la agendă și a vă întreba dacă aveți ceva suplimentar pentru agendă.Mă refer la subiectul care ține de Zona de Liber Schimb, a intrat în vigoare, după cum cunoașteți, provizoriu de la 1 septembrie, ceea ce constat, am mai vorbit astăzi și cu noul președinte al Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, asta constat și atunci când discutăm cu comunitatea oamenilor de afaceri că trebuie să continuăm aceste eforturi de a informa ce înseamnă exact prevederile Zonei de Liber Schimb.

Noi, deocamdată, am vorbit doar despre anumite probleme indirecte,  care rezultă din această Zonă de Liber Schimb, mă refer la sancțiunile ce ne-au fost impuse, dar nu am vorbit, totuși, despre avantaje. Și în afară de avantaje și de oportunități, cred că este foarte important să facem o analiză permanentă în ce măsură noi ne pregătim pentru a beneficia de aceste avantaje, în ce măsură noi avansăm cu toate condițiile sanitare și fitosanitare, astfel încât Comisia să recunoască faptul că corespundem la mai multe produse, pe care deocamdată nu le putem exporta pe piața europeană.

Așa că am să vă rog, dle ministru Candu și cu dl ministru Bumacov, să ne uităm încă o dată pe elementele-cheie care vor oferi, și urmează deja de pe acum să ofere, avantaje pentru economia noastră. Am vorbit despre competitivitate, am vorbit despre  o informare mai detaliată, deci nu trebuie să ne complacem cumva că am intrat în Zonă și gata, problemele s-au rezolvat. Din contra, cred că trebuie să accelerăm acest proces și de informare pe de o parte, și pe de altă parte să urmărim foarte atent cum investim în competivitate și cum pregătim diverse domenii ale economiei moldovenești, serviciile și așa mai departe, pentru a beneficia de aceste prevederi.

Și un subiect pe care l-am discutat adineaori cu dna ministru Gherman, care ține de o comunicare cea mai bună pe probleme tehnice, cu cei de la Bruxelles.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus