Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.09.2014

Băsescu: Dorim ca R. Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor inițiativei de consolidare a capacităților de apărare

Băsescu: Dorim ca R. Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor inițiativei de consolidare a capacităților de apărare

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că unul dintre obiectivele României la summitul NATO este legat de introducerea Republicii Moldova pe lista beneficiarilor inițiativei de consolidare a capacităților de apărare.

"Nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar, împreună cu Armata Republicii Moldova, state membre NATO pot face exerciții comune de apărare, exerciții de intervenție în caz de calamități, de cutremure, de inundații de mari proporții sau exerciții militare pentru creșterea capacității de apărare a Republicii Moldova. Noi ne dorim să fie introdusă. Dacă vor accepta la un moment dat autoritățile din Republica Moldova ca astfel de exerciții să se desfășoare, va fi foarte bine", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, președintele Băsescu a precizat că România dorește o clară definire a relațiilor viitoare dintre NATO și Federația Rusă.

"Există un document fondator al relației NATO — Federația Rusă din 1997, atunci când nimeni nu mai credea că Federația Rusă ar putea să aibă acțiuni ca cele pe care le-a avut și le are în Ucraina acum și va trebui să dezbatem care mai este valoarea acestui document și dacă principiile lui rămân valabile și în continuare", a afirmat șeful statului român.

Pe de altă parte, Băsescu a punctat că "agresiunea" pe care o săvârșește Federația Rusă asupra Ucrainei nu reprezintă pentru România o amenințare directă.

Șeful statului a mai indicat faptul că la summitul NATO, cu certitudine, Statele Unite vor atenționa din nou partenerii din Uniunea Europeană cu privire la obligația de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli de apărare, în așa fel încât Europa să recupereze decalajul uriaș de responsabilitate asumată de Statele Unite și pentru Europa.

"Cred că Statele Unite au dreptate din acest punct de vedere și va trebui să găsim soluții să răspundem acestor comandamente care vizează nu nevoile Statelor Unite, ci nevoile noastre de apărare și mai ales nevoia de descurajare. Eu sunt convins că, dacă în ultimii zece ani am fi respectat această obligație pe care ne-am asumat-o la intrarea în NATO, sunt convins că acum n-am mai fi fost atât de interesați să facem exerciții comune, să menținem capacități de luptă comune, ale noastre și ale altor state pe teritoriul României. Nu suntem singura țară într-o astfel de situație, dar viața ne învață că nu putem miza la nesfârșit că ne apără alții", a afirmat Traian Băsescu.

Șeful statului a făcut aceste declarații, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, la finalul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

La ședința CSAT, care a durat aproximativ 30 de minute și a fost condusă de șeful statului, Traian Băsescu, președinte al CSAT, au participat premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Constantin Niță, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, șeful Statului Major General, general locotenent Ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, secretarul Consiliului, Ion Oprișor, și purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, nu a participat la ședință, el fiind înlocuit de secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus