Trimite e-mail | Printeaza
IT
02.09.2014

Utilizarea eficientă a frecvențelor radio alocate de ANRCETI va stimula concurența și va maximiza beneficiile consumatorilor de servicii

Utilizarea eficientă a frecvențelor radio alocate de ANRCETI va stimula concurența și va maximiza beneficiile consumatorilor de servicii

Utilizarea eficientă a frecvențelor radio alocate de ANRCETI va stimula concurența și va maximiza beneficiile consumatorilor de servicii
Punerea în aplicare, cu începere din 6 noiembrie curent, a noilor licențe de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz, eliberate recent celor trei furnizori de servicii publice de comunicații mobile, va marca începutul unei noi etape de dezvoltare a sectorului național de radiocomunicaţii şi de promovare a serviciilor inovative de acces mobil la Internet în bandă largă, servicii care vor ușura munca și viața cotidiană a cetățenilor. Despre aceasta a comunicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Grigore Varaniţa, în cadrul unei conferințe de presă organizate marți, 2 septembrie, de ANRCETI.

Potrivit directorului, prin acordarea licenţelor respective ANRCETI a urmărit scopul de a asigura sectorul de radiocomunicaţii cu resurse de spectru necesare pentru dezvoltarea reţelelor mobile în bandă largă şi asigurarea continuităţii furnizării serviciilor voce mobile GSM (2G), conform cerinţelor pieţei, crearea condiţiilor favorabile pentru o concurenţă loială pe această piaţă şi pentru maximizarea beneficiilor consumatorilor de servicii. ANRCETI consideră că licențele vor avea ca efecte extinderea reţelelor 4G, dezvoltarea infrastructurii de radiocomunicaţii în vederea reducerii decalajului digital între localităţile urbane şi rurale, implementarea serviciilor inovative de comunicaţii mobile în bandă largă şi creşterea ratelor de penetrare a acestor servicii la nivel naţional.

Directorul ANRCETI a menționat că până la eliberarea licențelor a fost efectuată re-planifcarea și consolidarea benzilor de frecvențe 900 şi 1800 MHz în corespundere cu cerințele aqius – ului Uniunii Europene în domeniul comunicațiilor electronice. Astfel, frecvenţele din benzile respective au fost re-porţionate în blocuri a câte 5 MHz, capabile să găzduiască atât sisteme GSM (lărgimea unui canal GSM  este de 0,2 MHz), cât şi sisteme mobile de bandă largă (UMTS, HSPA, WiMAX, LTE, care necesită o lărgime a canalului de cel puţin 5 MHz), fapt ce va permite implementarea, în premieră pentru R. Moldova, a neutralităţii tehnologice în rețelele de comunicații mobile. Aceasta prevede că furnizorul va putea alege şi aplica tehnologia/tehnologiile dorite în benzile menționate, fără vre-o decizie permisivă a autorităţilor. Neutralitatea tehnologică va permite coexistenţa sistemelor GSM şi HSPA (3G) în banda 900 MHz, precum şi a sistemelor GSM şi LTE (4G) în banda 1800 MHz. Beneficiind de asemenea condiţii, furnizorii vor putea programa migraţia tehnologică conform planurilor de afaceri şi a cererii de servicii, a afirmat directorul ANRCETI.

Un alt avantaj al noilor licenţe constă în faptul că cei trei furnizori au obţinut un volum de spectru cu mult mai mare decât cel pe care îl deţin în prezent. Aceasta le va permite să satisfacă cererea crescândă de servicii mobile în bandă largă din partea unui număr tot mai mare de utilizatori de date (smartfoane, tablete, etc.), cererea de servicii Machine-to-machine (M2M) şi de alte servicii noi, a estimat Grigore Varanița. El a precizat că utilizarea acestor servicii va conduce la o creştere de 10 ori, în următorii cinci ani, a traficului de date transmise prin reţelele mobile.

Directorul ANRCETI a declarat că aplicarea noilor licenţe de către furnizori va aduce mai multe beneficii consumatorilor de servicii, dar și întregii societăți. Consumatorii vor beneficia de o acoperire mai bună a teritoriului cu reţele mobile de bandă largă, de un număr mai mic de „zone de umbră” şi de un nivel mai înalt al calităţii serviciilor, iar societatea - de o incluziune socială mai mare, de reducerea decalajului digital existent între localităţile urbane şi rurale și de o gamă largă de servicii de acces mobil la Internet în bandă largă, servicii care vor aduce mai multe locuri de muncă şi mai multe impozite acumulate la bugetul naţional, a concluzionat Grigore Varanița.

Amintim că în august curent, ANRCETI a eliberat celor trei furnizori de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom) opt licenţe pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile. Primii doi furnizori au primit câte trei licențe fiecare (din toate cele trei benzi) și al treilea – două licențe (din benzile 900 şi 1800 MHz).  În total, cei trei furnizorii au achitat la bugetul de stat, pentru licenţele primite, echivalentul în lei moldoveneşti a 62,5 milioane Euro (peste 1 miliard de lei), informează Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus