Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.09.2014

Miniștrii de Externe din țările UE, reuniți la Chișinău în ziua în care începe să fie pus în aplicare provizorie Acordul de Asociere la Uniunea Europeană

Miniștrii de Externe din țările UE, reuniți la Chișinău în ziua în care începe să fie pus în aplicare provizorie Acordul de Asociere la Uniunea Europeană

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), desfășurată la Chișinău. Principalele subiecte au vizat agenda europeană a țării noastre, în special punerea în aplicare provizorie, începând de astăzi, a Acordului de Asociere R.Moldova-Uniunea Europeană şi identificarea oportunităţilor de sprijin a agricultorilor moldoveni de a-şi vinde produsele pe piaţa comunitară. De asemenea, s-a vorbit despre situaţia din regiune.

„Reuniunea de astăzi este despre viziunea și cel mai important proiect  al țării noastre - viitorul european. Această viziune îndrăzneață merită să fie abordată la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în anul viitor. Totodată, această viziune animă programul nostru de integrare europeană, ne ajută să mobilizăm resursele noastre interne și stimulează încrederea poporului nostru în viitorul său", a subliniat Iurie Leancă.

Șeful Executivului a menționat că punerea în aplicare a Acordului de Asociere, în special a celui de Liber Schimb, va integra treptat Republica Moldova în piața internă a UE și va consolida legăturile politice între cele două părți. „Cred că vizita dumneavoastră va contrubui la suportul și solidaritatea în acțiuni concrete care ne vor ajuta să accelerăm reformele și să depășim provocările cu care ne confruntăm. Am demonstrat cetățenilor noștri prin acțiuni concrete că UE este o alegere credibilă pentru Republica Moldova, ceea ce le va aduce beneficii considerabile", a spus Iurie Leancă.

În context, ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, a subliniat că UE va trebui să susțină în continuare procesul de integrare europeană a R.Moldova. „Apreciem foarte înalt eforturile depuse de Guvernul de la Chișinău în realizarea reformelor. Vom continua să susținem perspectiva europeană a Republicii Moldova".

La rândul său, Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Harlem Desir, a menționat că intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Liber Schimb va permite Moldovei să ajungă pe piața UE - una dintre cele mai mari din lume. „Acordul de Asociere este o pârghie  importantă pentru Moldova, deoarece va ajuta la consolidarea democrației, la dezvoltarea țării, la îmbunătățirea vieții cetățenilor", a menționat Harlem Desir.

De asemenea, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, care a fost numită acum două zile în funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a declarat: „ Este prima mea vizită efectuată în străinătate în noua mea funcție. Astăzi în R. Moldova a început noul an școlar și tot astăzi a intrat în vigoare punerea în aplicare provizorie a Acordului de Asociere R.Moldova-Uniunea Europeană. Este o semnificație dublă - de bune intenții și pentru un început prosper. Vom susține viitorul european al Moldovei", a afirmat Federica Mogherini.

La Reuniunea GAERM au participat miniştrii de Externe şi secretarii de stat din cadrul MAE ale țărilor membre UE, Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, precum şi directorul executiv al Departamentului pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Luis Felipe Fernandez de la Pena.

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) reprezintă un mecanism lansat în luna ianuarie 2010 la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Prima reuniune a fost organizată la Chişinău, în luna septembrie 2010, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus