Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.08.2014

Numărul solicitărilor on-line a serviciului e-apostila este în creștere

Numărul solicitărilor on-line a serviciului e-apostila este în creștere

Serviciul e-apostilă este tot mai solicitat pe internet. Doar în perioada iulie-august curent au fost apostilate on-line peste o mie de acte. La un an de la lansarea serviciului e-apostila, Ministerul Justiției a prezentat astăzi rezultatele, în cadrul unei conferințe de presă. La eveniment au participat ministrul Justiției, Oleg Efrim, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco, șeful adjunct al Direcției Apostilă, Valeriu Frimu, și directorul adjunct al Seviciului Stare Civilă, Diana Tacu.

Potrivit datelor, în perioada 01 octombrie 2013 – 12 august 2014 au fost aplicate 77 878 de apostile, dintre care 1506 au fost aplicate on-line. ”Gradul de solicitare on-line a serviciului e-apostila este în continuă creştere. Din totalul apostilelor on-line, 1093 (72,56%) au fost aplicate în perioada iulie-august a acestui an. Dinamica este îmbucurătoare și demonstrează că tot mai multă lumea află despre posibilitatea de a apostila actele prin internet”, a subliniat Oleg Efrim.

Ministrului Justiției a mai spus că, odată cu lansarea e-apostila, au fost reduse termenele de prestare a serviciului și tarifele. ”Prețurile au scăzut esențial, în unele cazuri chiar de trei ori. Dacă anterior cel mai rapid apostila se obținea în 6 ore și costa 400 de lei, acum aceasta poate fi obținută în doar o oră, la prețul de 130 de lei”, a menționat ministrul Efrim.

De asemenea, pentru asigurarea accesului mai larg la serviciile de aplicare a apostilei, dar și pentru reducerea cheltuielile legate de deplasarea către Ministerul Justiţiei, până la 15 decembrie 2014 va fi lansat serviciul e-apostila în cadrul Oficiului Stare Civilă Bălţi şi Comrat. ”Totodată, Ministerul Justiţiei a solicitat suportul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru verificarea și confirmarea imediată a autenticității actelor depuse spre apostilare şi a actelor de identitate. Astfel, se exclude posibilitatea falsificării documentelor”, a precizat șeful adjunct al Direcției apostilă, Valeriu Frimu.

Datele mai arată că, de la lansarea serviciului până în prezent, cele mai multe acte au fost apostilate pentru Italia (39 491 de apostile), Israel (7477), Bulgaria (6025), Spania (4857). Șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora a apreciat serviciul e-apostila, întrucât oamenii din diasporă pot apostila on-line actele din orice colț al lumii. ”Feed-back-ul din partea principalilor beneficiari ai serviciului e-apostila, cetățenii Republicii Moldova din afara țării, este unul pozitiv. Peste o mie de apostile on-line, este un început foarte bun. E nevoie doar de timp pentru ca cetățenii să învețe să utilizeze acest serviciu”, a mai spus Victor Lutenco.

Și directorul adjunct al Serviciului Stare Civilă, Diana Tacu, a reiterat că oamenii opun rezistență serviciilor electronice. ”Majoritatea încă nu înțeleg avantajele acestor servicii și preferă să vină la ghișee, pentru că, cred ei, este mai sigur”, a afirmat Diana Tacu.

Potrivit Ministerului Justiției, serviciului e-apostila a fost lansat la 12 august 2013. Astfel, Republica Moldova a devenit cea de-a 5-a țară din lume și a 2-a țară din Europa care dispune de un astfel de serviciu. În prezent, dosarul cu acte poate fi depus nu doar la Ministerul Justiției, dar și on-line, pe site-ul www.apostila.gov.md, sau la oficiile stării civile, misiunile diplomatice etc. Respectiv, documentele nu vor fi eliberate doar de către Minister, ci vor putea fi descărcate și pe site-ul www.apostila.gov.md de către cetățenii care sunt deținători ai semnăturii digitale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus