Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.08.2014

Lansarea celui mai mare proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România și Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni va avea loc mâine

Lansarea celui mai mare proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România și Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni va avea loc mâine

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, lansarea celui mai mare proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România și Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni va avea loc mâine, în prezenţa înalţilor oficiali din ţara noastră, România şi Uniunea Europeană. La eveniment vor participa Comisarului European pentru energie, Günther Oettinger, Prim-ministrul României, Victor Ponta, Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă,  ministrul Economiei, Andrian Candu, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, ai autorităţilor publice locale, mass-media ş.a. Ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni va incepe la orele 13:00. După finalizarea discursurilor va fi aprinsă o flacără simbolică, apoi vor urma declaraţii de presă.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului constituind 26 milioane de euro, dintre care 7 mln. Euro grant din partea UE. Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de metri cubi pe an (pentru informare – consumul anual al ţării în 2013 a constituit cca 1 mld. metri cubi gaze naturale, fără regiunea transnistreană).

Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014. Obiectivul acestui Proiect este asigurarea unui nivel înalt de securitate energetică a Republicii Moldova şi a părţii de nord-est a României prin diversificarea surselor de livrare a gazelor naturale. Impactul estimativ al proiectului vizează ameliorarea dezvoltării sociale şi economice în regiunile de frontieră ale celor două ţări, întărirea sustenabilităţii şi calităţii infrastructurii energetice în aceste regiuni prin implementarea tehnologiilor moderne, amplificarea cooperării transfrontaliere dintre România şi Republica Moldova ş.a.

Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română - de compania Transgaz.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Menţionăm că semnarea contractului de lucrări a avut loc la 20 august 2013, vizând construcţia Staţiei de Măsurare a Gazelor (SMG) şi a conductei pe teritoriul Moldovei cu Consorţiul condus de societatea română HABAU PPS Pipeline Systems SRL.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus