Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.08.2014

Informaţia cu caracter public privind agenții economici înregistrați în Republica Moldova va fi publicată pe portalul datelor deschise www.date.gov.md

Informaţia cu caracter public privind agenții economici înregistrați în Republica Moldova va fi publicată pe portalul datelor deschise www.date.gov.md

Publicarea vizează datele din Registrul de Stat al Unităţilor de Drept menţinut de Camera Înregistrării de Stat, care urmează să fie deschise publicului începând cu 1 octombrie 2014.

Astfel, va fi publicată informația despre domeniile de activitate a întreprinderilor comerciale din Republica Moldova, datele de contact, data înregistrării, lista conducătorilor și sediul acestora pentru toate entitățile înregistrate la Camera Înregistrării de Stat. Datele însă nu vor cuprinde și Gospodăriile Țărănești, înregistrarea cărora se efectuează de autoritățile publice locale, precum și datele cu caracter personal. Informațiile urmează să fie actualizate cel puțin lunar.

Accesul liber la date generale despre companii și organizații va îmbunătăți transparenţa mediului de afaceri și va ajuta antreprenorii existenți și investitorii noi în identificarea potenţialilor clienţi și parteneri de afaceri. Totodată, măsura  este menită să îmbunătățească serviciile publice din domeniu, asigurând accesul liber și gratuit la informația de bază despre participanții pieței.

Necesitatea acestei intervenţii a fost identificată în cadrul şedinţelor Consiliului Economic al Prim-ministrului, iar publicarea datelor se implementează urmare a unei indicaţii semnate recent în acest sens de Premier.

Publicarea datelor cu caracter public deținute de Camera Înregistrării de Stat pe portalul guvernamental www.date.gov.md va fi realizată în conformitate deplină cu cerinţele legii nr.305 din 26.12.2012 cu privire la reutilizarea informațiilor din sectorul public, conform căreia informația de interes public urma să fie plasată și pe portalul guvernamental unic de date deschise, și care ar permite căutarea, utilizarea și schimbul de documente dintre sectorul public și persoanele fizice și juridice.

În prezent, accesul la această informație cu caracter public este limitat, iar pentru obținerea ei solicitanții trebuie să achite plăți ale căror mărime variază de la 36 până la 540 lei în dependență de tipul și termenul de obținere a acesteia. Urmare a deschiderii datelor, informația va fi disponibilă online fără aplicarea oricărui tarif. În Republica Moldova sunt înregistrate circa 150 000 întreprinderi, informația despre care va fi în curând deschisă, anunță Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus