Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.08.2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă din debutul şedinţei Guvernului din 26 august 2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă din debutul şedinţei Guvernului din 26 august 2014

„Bună dimineaţa stimaţi colegi! Noi am convenit că ne vedem în ziua de marţi, fiindcă mâine e sărbătoare şi avem mai multe acţiuni extrem de importante şi, în general, această săptămână şi săptămâna viitoare e plină de evenimente. Am vorbit că acest sfârşit de august va fi consacrat, în mod special, în afară de sărbătorile naţionale, şi relaţiei noastre cu diaspora, primul proiect deja l-am inaugurat cu toţii, împreună. Este vorba despre tabăra DOR, la care participă nişte copii minunaţi, atât cei care vin din diasporă, cât şi cei care sunt din Republica Moldova. E un raport de aproximativ 60 la sută la 40.

Vom face, pe data de 28, Ziua uşilor deschise. Vă invit pe toţi să nu delegaţi adjuncţii, ci să participaţi personal la aceste două ore de uşi deschise, fiindcă sunt convins - concetăţenii noştri vor aprecia şansa de a comunica direct cu miniştrii, cu şefii instituţiilor şi sunt convins că vor fi discuţii utile nu doar pe problemele cu care se confruntă ei în străinătate, ci în special pe problemele pe care le văd ei atunci când vin acasă în vacanţă sau sper că ei vor reveni cu totul, în dorinţa de a se stabili acasă.

Pe 29 vom avea şi un seminar de politici publice. Acolo vă rog să delegaţi reprezentanţii pentru politicile care vizează diaspora să participe activ. Şi, bineînţeles că un eveniment extrem de important va avea loc în data de 30 august, unde urmează să ne solidarizăm cu producătorii autohtoni, dar e şi o acţiune în cadrul Festivalului Diasporei. Reuşim, printr-un eveniment, să combinăm două subiecte extrem de importante pentru noi. Vă invit, încă o dată, cu titlu personal şi din numele ministrului Vasile Bumacov, să participaţi activ la Complexul etno-cultural Vatra, la prepararea acestei plăcinte, care se vrea cea mai mare din lume. Vedeţi cât de ambiţioşi suntem. Ar fi foarte bine să fim acolo în jurul orei 14:30 ca să-l ajutăm pe domnul Bumacov să pregătească această plăcintă şi după aceasta, să gustăm împreună cu cetăţenii noştri din acest deliciu culinar pe care domnul Bumacov cu echipa îl pregătesc deja de mai mult timp.

Şi, pe 1 septembrie lansăm Congresul Diasporei. Îmi doresc ca noi toţi, împreună, să fim prezenţi la deschiderea acestui eveniment.

În afară de acest lucru, am vrut să punctez un subiect - noi mergem în raioane, vorbim cu cetăţenii, cu primarii, consilierii. Un subiect mi-a fost prezentat la Ialoveni. Vreau să-l rog pe domnul ministru Botnari să ne gândim la o acţuine şi nu doar să ne gândim, ci şi să acţionăm. Noi nu avem în jurul Chişinăului o centură. Şi nu ştiu dacă există în Europa o capitală care nu ar avea o centură şi nu e vorba doar de elementul simbolic. O capitală trebuie să aibă, în mod firest, o centură modernă, de calitate. E vorba de congestionare, fiindcă toate maşinile care vin din Sud, care trebuie să meargă spre Tighina, trebuie să meargă sau prin Ialoveni, sau prin Chişinău. Nici una, nici alta nu e o soluţie bună, Domnule ministru, vreau să vă gândiţi şi să-mi prezentaţi un Plan de Acţiuni, cu proiectarea segmentului care lipseşte. Mă bucur că deja v-aţi angajat! Poate săptămâna viitoare, la şedinţa de Guvern, să ne spuneţi cât timp durează proiectarea. După care să vedem cine poate finanţa construcţia acestui drum extrem de important. Pe segmentele care există - cum reabilităm, din ce resurse, pe segmentele care le proiectăm - cât timp durează proiectarea. Trebuie de pe acum să discutăm cu partenerii noştri, bănuiesc că suma necesară este destul de mare, dar e o investiţie absolut necesară. Nu cred că cineva ar putea contesta necesitatea unui astfel de proiect.

Alt subiect pe care-l vom discuta la finele şedinţei - agenda colegilor din Parlament şi cum o raportează ei la lista priorităţilor noastre. Domnule Roman Cazan, sper că aveţi o sinteză pe acest subiect. V-am rugat să faceţi o inventariere. Revenim la finele şedinţei la acest subiect, pentru a-l putea prezenta colegilor din Parlament.

Ultimul subiect - doamna ministru Ţapiş, v-am trimis o dispoziţie în baza discuţiilor pe care le-am avut la şedinţa trecută, cu analiza licenţelor privind funcţionarea carierelor. De cât timp, aproximativ, aveţi nevoie ca să ne prezentaţi subiectul? Deci, până la mijlocul lunii septembrie sper să am această analiză minuţioasă".

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus