Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.08.2014

Producătorii agricoli din sectorul horticol vor beneficia de granturi în valoare de 17,8 milioane de lei din partea Băncii Mondiale

Producătorii agricoli din sectorul horticol vor beneficia de granturi în valoare de 17,8 milioane de lei din partea Băncii Mondiale

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov a susţinut azi o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a referit la subiectele de importanţă majoră pentru agricultura ţării.

Vorbind despre Regulamentul de asistenţă pentru producătorii de fructe, care au de înfruntat embargoul Rusiei, ministrul a specificat, că proiectul este definitivat, expediat pentru avizare la Ministerul Finanţelor pentru a fi supus apoi dezbaterilor în şedinţa de mâine a Guvernului.

În altă ordine de idei, Vasile Bumacov s-a referit la Festivalul Strugurelui, care a avut loc duminica trecută la Cimişlia şi la care au participat viticultori din 16 raioane ale ţării. Conform ministrului, cultivarea strugurilor de masă este o istorie de succes, dat fiind faptul că la ora actuală deja s-au expediat pe pieţele din afara ţării sute de mii de tone de struguri, în special în România, Rusia şi Belarus. Cantitatea produsă şi rrecoltată este cu mult mai mare faţă de anul trecut, fapt ce inspiră încredere că la sfârşit de an viticultorii vor avea profituri considerabile. 

Un alt subiect tratat de către Ministrul Agriculturii a fost cel de asistenţă a agriculturii din partea Băncii Mondiale. Producătorii agricoli din sectorul horticol vor beneficia de granturi în valoare de 17,8 milioane de lei.

Potrivit lui Bumacov, cu ajutorul resurselor financiare oferite, dar şi a  investiţiilor proprii de 27,4 milioane de lei, cele cinci grupuri de producători vor procura frigidere pentru păstrarea fructelor şi legumelor, linii de spălare şi calibrare a fructelor, linii de sortare şi împachetare.

„În prezent nu contează doar calitatea produselor, ci şi cantitatea acestora. Asocierea producătorilor agricoli în grupuri va permite livrarea constantă pe piaţă a unor volume mari de fructe şi legume”, a declarat Bumacov.

Programul de granturi a fost lansat în aprilie 2014. Suma unui grant reprezintă 50% din investiţiile pentru frigidere, linii de spălare şi calibrare, linii de sortare şi împachetare.

„Ideea proiectului este că doar prin asociere, producătorii agricoli vor putea deveni competitivi pe piaţa locală şi externă”, a menţionat Olga Sainciuc, manager de program la Banca Mondială.

Totodată, astăzi este lansată cea de-a doua rundă de selecţie a dosarelor pentru programul investiţional post recoltare „Facilitarea accesului la pieţele de desfacere”. Grupurile de producători care doresc să participe pot depune dosarele la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură pînă la 30 octombrie 2014.

POtrivit MAIA, bBugetul Programului de granturi este de şapte milioane de dolari şi va fi realizat până în 2017.

În cadrul conferinţei de presă, Ministrul Agriculturii a înmânat certificate de asistenţă din partea Băncii Mondiale unui grup de producători agricoli.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus