Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.08.2014

Vicepremierul Andrian Candu i-a cerut omologului rus suspendarea sancțiunilor economice impuse Republicii Moldova

Vicepremierul Andrian Candu i-a cerut omologului rus suspendarea sancțiunilor economice impuse Republicii Moldova

La 21 august, la Chişinău, a avut loc întâlnirea copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, iar cea a Federaţiei Ruse de vicepremierul, Dmitri Rogozin. La şedinţă au participat şi reprezentanţi ai altor instituţii din domeniul agroalimentar, vamal, siguranţa alimentelor, culturii etc.

În cadrul discuţiilor a fost efectuat un schimb amplu de informaţii privind evoluţiile din ultimul timp în relațiile comercial-economice, accentul fiind pus pe ultimele acțiuni ale Federaţiei Ruse referitor la restricțiile impuse la importul unui șir de  produse moldovenești, inclusiv, introducerea unor taxe vamale.

Vicepremierul moldovean Andrian Candu a atras atenţia că restricţiile aplicate sunt  excesive și nejustificate prin prisma angajamentelor și practicilor internaționale și contravin prevederilor cadrului juridic bilateral şi multilateral, care reglementează schimburile comerciale cu FR. Motivele luării măsurilor menţionate sunt mai mult de natură politică, decât economică.

 Vicepremierul Candu a subliniat, în context, importanţa menţinerii unui dialog constructiv între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în vederea identificării unor soluţii reciproc acceptabile pentru ambele părţi, în interesul cetăţenilor ţărilor noastre. 

Ministrul Economiei moldovean a pledat pentru continuarea consultărilor la nivelul conducătorilor instituţiilor guvernamentale de profil şi experţilor vizaţi în baza situaţiei obiective existente în raporturile comerciale, cu ‎suspendarea aplicării sancţiunilor şi interdicţiilor impuse pe perioada negocierilor.

La rândul său, vicepremierul rus a menționat despre necesitatea continuării dialogului la nivel bilateral și identificarea soluțiilor pentru redresarea situației la nivel de experți și instituții. De asemenea, a confirmat disponibilitatea de a facilita organizarea întrevederilor date pe parcursul lunii septembrie curent. În același timp, a menționat despre necesitatea considerării intereselor agenților economici din Transnistria.

De asemenea, oficialii celor două state au subliniat importanţa activităţii Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică, în calitate de platformă de dialog ce permite identificarea unor soluţii pentru subiectele ce vizează agenda relaţiilor bilaterale. În acest context, partea moldovenească a reiterat disponibilitatea sa privind convocarea în timpul apropiat a şedinţei ordinare a comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economica.

Cooperarea moldo-rusă în domeniul energetic a reprezentat un subiect aparte al întrevederii. În cadrul discuțiilor partea moldavă a menționat necesitatea extinderii contractelor existente de tranzit și furnizare a gazelor naturale pentru 2015.

Potrivit Ministerului Economiei, ultima întâlnire a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică a avut loc în luna septembrie 2013, la Moscova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus