Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.08.2014

Guvernul va moderniza Centrala termoelectrică de la Bălţi

Guvernul va moderniza Centrala termoelectrică de la Bălţi

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, o decizie privind iniţierea negocierilor pentru semnarea Acordului de finanţare între Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în vederea realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălţi (CET-Nord)”.

Proiectul prevede instalarea a trei motoare cu gaz pentru sporirea capacităţii blocului de ardere şi creşterea producerii energiei electrice cu aproape 60 la sută. Investiția este estimată la peste șase milioane de euro. De asemenea, vor fi înlocuite pompele, ventilatoarele şi aspiratoarele de fum, inclusiv cazanul pe cărbune cu unul pe biomasă. O altă măsură va fi instalarea punctelor termice individuale în 120 de clădiri din municipiul Bălţi pentru aproximativ 28 de mii de locuitori.

Costul total al proiectului se estimează la circa 10 mil. euro, dintre care șapte milioane vor fi acordate de BERD, pe un termen de 15 ani, perioada de graţie doi-trei ani, iar rata dobânzii - LIBOR plus o marjă de 1-2%. Celelelte trei milioane de euro vor fi alocate sub formă de grant din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu.

De asemenea, a fost instituit un grup de lucru din reprezentanţi ai Ministerelor Economiei și Finanţelor, dar şi ai Cancelariei de Stat, care va negocia condiţiile de finanţare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus