Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.08.2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 20 august 2014

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă în debutul ședinței Guvernului, din 20 august 2014

În primul rând, vreau să vă felicit cu ocazia lansării acțiunilor despre care am vorbit mai mult timp privind  diaspora. Vedeți aceste tricouri, din punctul meu de vedere, frumoase și cu un design ingenios, care sunt destinate în mod special celor 101 copii, care revin acasă pentru a participa la tabăra DOR. Este deja a doua ediție a acestei acțiuni, anul trecut au participat mult mai puțini, iată suntem în proces de extindere a numărului de copii care revin acasă din diasporă. Le mulțumesc colegilor din Biroul pentru Relații cu Diaspora și le urăm succese. Știu că dânșii au vrut să vă facă un cadou, care este nu doar o expresie a activității lor, dar și o invitație la mobilizarea dumneavoastră, fiindcă am mai vorbit despre acest lucru, în cadrul acestor acțiuni consacrate diasporei vor fi mai multe evenimente, inclusiv „Ușile deschise la ministere",  inclusiv Congresul Diasporei cu mai multe teme dezbătute în cadrul acestei conferințe, astfel încât vă invit să fiți cât se poate de activi. Și, bineînțeles, o să vă invităm cu colegii din BRD și cu domnul ministru Bumacov, care bănuiesc că va fi unul dintre protagoniștii acțiunii de la Vatra, în ziua de 30 august, acolo vor fi mai multe acțiuni cu participarea diasporei: Cupa Diasporei, Târg de artizanat, Atelier gastronomic, Hora diasporei, dar vom încerca cu toții să ne suflecăm mânecile și să-l ajutăm pe ministrul Bumacov la pregătirea celei mai mari plăcinte din Republica Moldova și poate nu doar din Republica Moldova. Dle ministru, misiunea depinde de ambiția și de capacitățile dumneavoastră. Noi o să vă ajutăm cu mare plăcere.

Acum un alt subiect - am fost sâmbătă într-o localitate - Puhăceni din Anenii Noi. Am fost pentru a participa la primul iarmaroc pe care noi, împreună cu Ministerul Agriculturii, le concepem ca un șir de acțiuni și în centre raionale, și la Chișinău, pentru a-i oferi producătorului acces direct la cumpărător și invers, pentru a nu avea doar această verigă de intermediari, care înseamnă și preț mai mare, și anumite incomodități, pe alocuri, cel puțin. Și iată în vizita în această localitate, am discutat cu concetățenii noștri câteva probleme de sistem. Am constatat, directorul Agenției Apele Moldovei, dl Vlădicescu a fost cu mine în localitate, o primă problemă - cea a digurilor pe malul râului Nistru și bănuiesc că probleme similare există și pe râul Prut. Pe acest motiv, dle director, v-am rugat să faceți și o inventariere - în ce fază se află proiectele de reabilitare a digurilor. Cel puțin, în localitatea Puhăceni vorbim despre un proiect de 15 milioane de lei, deci, bani mari, foarte mari. Am înțeles că 7 milioane de lei au fost deja valorificați, iar lumea din localitate zice că nu vede unde s-au dus acești bani. Deci, așa cum am convenit, vrem cu toții să vedem o expertiză tehnică care să indice asupra problemelor, dar și asupra banilor care au fost valorificați. Dacă vom constata abateri, atunci am să rog și Procuratura, și alte instituții de drept să-și facă datoria și să vedem unde se duc banii, dar, vă spuneam, după mine e o problemă de sistem, sau să vedem - doar acolo e o problemă individuală sau e o problemă, dle ministru, care ne face să medităm asupra întregului sistem de reabilitare a digurilor. Așa că, dl director, ar trebui să ne dați un raport.

Veaceslav Vlădicescu, directorul Agenției „Apele Moldovei": Am făcut deja luni o ședință pe această temă. Nota informativă a fost trimisă în adresa Guvernului - și nu doar pentru digul respectiv, dar și digul de la Șerpeni, care este în apropiere. O să ajungă la dumneavoastră azi-mâine. De asemenea, am făcut  o notă informativă referitor la situația din ultimii patru ani ce s-a făcut după inundații cu digurile și care sunt pașii de viitor. În paralel se lucrează și asupra evaluării altor diguri.

Iurie Leancă, Prim-ministru: Bine, vă mulțumesc frumos, dle director. Și alt subiect, dna ministru Țapeș, ține de cariere. Chiar lângă Puhăceni e o carieră. Lumea, pe de o parte, apreciază că vin ceva bani în bugetul local, nu știu dacă se impozitează  tot ce se extrage din carieră. Pe de altă parte, din cauza activității acestei cariere, drumul este într-o stare deplorabilă și, din păcate, aceasta nu e doar probleme Puhăcenilor. Noi investim resurse enorme în reabilitarea infrastructurii drumurilor în R.Moldova și constat și la Sud, și la Nord se plâng și primarii, și reprezentanții autorităților locale raionale că deseori acolo unde se investesc bani vin camioane supradimensionate și toate eforturile noastre peste un an-doi se reduc la zero din cauza acestui fenomen. Revin la problema carierelor, m-am interesat, am vrut să înțeleg cine emite licența în baza căreia funcționează carierele. Ce se conțin în aceste licențe? Au sau nu au deținătorii de licență obligativitatea de a investi, la fel, în menținerea calității drumului. Dle ministru Botnari, cred că ar trebui să fie, există și avizul Ministerului Transportului sau nu pe acest subiect? Nu exista! Iată eu aș vrea, dle ministru, în primul rând să îmi prezentați o notă, să înțeleg și eu care este mecanismul de solicitare a licențelor, de eliberare, care sunt condițiile și să faceți și o verificare. Câte cariere avem astăzi în țară? Bine, haideți să vedem această notă, fiindcă acum va trebui să examinăm de unde găsim bani - din Fondul Dezvoltării Regionale sau din Fondul Rutier - pentru cel puțin anumite segmente absolul deteriorate de pe acest drum. Și acolo e o școală de circumscripție, în localitatea respectivă,  și urmează să vină copii din alte școli. Sunt o mulțime de probleme colaterale, apar din cauza activității unei cariere. Nu vreau să zic că doar din cauza carierei s-a deteriorat drumul, dar un anumit rol și influență nefastă, sunt convins că a exercitat. Deci, eu aștept, cred că zece zile e suficient ca să îmi pregătiți o informație cât de cât completă.

Ultimul subiect, dle ministru Bumacov, pe ceea ce înseamnă problema fructelor și legumelor, mă refer în mod special la mere și la prune. În ce măsură producătorii livrează marfa la fabrici, fiindcă atunci când am fost la una din fabricile care a dat în exploatare o nouă linie, am constatat că nu vin și nu își vândă marfa producătorii de mere și de prune. Văd că așa-zișii oponenți ai noștri, cred că e un cuvânt prea frumos, continuă să instige spiritele  în mod special la Nord că Guvernul nu își va îndeplini angajamentul prin care noi ne-am obligat să compensăm pierderile, că prețul deja nu e mai de doi lei, ci e de cinci lei etc., în primul rând cer să fie identificați cei care umblă și tulbură apele, dle ministru, cred că nu e vorba doar de activitate politică, este vorba de efortul de destabilizare a situației social-politice prin tot felul de minciuni și așa mai departe.

Și doi, dle ministru, care este situația la ziua de astăzi?

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Dle Prim-ministru, într-adevăr, în partea de nord a ţării în fiecare zi au loc întrevederi, şedinţe, la Ocniţa, la Edineţ, astăzi la Donduşeni. Se speculează foarte mult în privinţa Hotărârii Guvernului, dar vreau să vă spun că niciuna dintre întreprinderi nici pe jumătate nu şi-a atins capacitatea de producere. Deci, întreprinderile de procesare insistă să rugăm agricultorii să recolteze acum merele fiindcă îşi pierd deja din calitate. Îmi pare foarte rău că, în loc să se culeagă cât mai mult şi să se ducă la fabrici, se fac aceste adunări prin care se încearcă a destabiliza situaţia şi se speculează pe seama hotărârii de Guvern. Hotărârea  în cauză s-a definitivat în conformitate cu propunerile care au fost înaintate în şedinţa Executivului şi a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial, Regulamentul de subvenţionare a fost elaborat şi transmis pentru avizare la ministere. Ceea ce a fost, declarat aici, în şedinţa Guvernului se regăseşte în aceste două documente.  Ceea ce au promis la întrevederea cu Premierul, întreprinderile care achiziţionează mere şi prune, nu am modificat preţurile. La Orhei preţul este de 70 de bani pentru fructele  aduse la fabrică şi 55 de bani - pentru cele achiziţionate în câmp. Avem informaţia precum că la Soroca puţin s-a micşorat preţul, dar problema o creează o mulţime de intermediari care merg din sat în sat şi încearcă să colecteze pentru întreprinderile din regiunea transnistreană  mai ieftin şi ei cumva sunt consideraţi ca fiind cei care reprezintă întreprinderile noastre, ceea ce nu este adevărat.

Iurie Leancă, Prim-ministru: Deci, domnule ministru şi stimaţi colegi, eu sunt absolut sigur că angajamentul pe care l-am luat de a identifica resursele financiare pentru a compensa  pierderile pe care le suportă producătorii este o decizie fermă! Am vorbit cu conducerea Parlamentului, fiindcă va trebui sa facem anumite rectificări la buget, resursele le-am identificat deja. Astfel încât, dle ministru, Vă rog frumos, reprezentanţii mai discutaţi cu directorii Direcţiilor agricole raionale, să meargă în teritoriu, să nu permită diferitor aşa-zişi politicieni, deşi nu văd nimic în ei ce ar avea elemente comune cu politicieni, pentru mine politician înseamnă, în primul rând, responsabilitate şi un crez pentru destinul ţării, şi să informaţi încă o dată - tot ce am discutat, tot ce am stabilit vom respecta cu maximă precizie.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Domnule Prim-ministru, aş vrea să precizez că Asociaţiile de producători care au participat la întruniri s-au desolidarizat de aceste persoane care instigă la demonstraţii, sâmbătă va avea loc o şedinţă comună a reprezentanţilor producătorilor agricoli şi ai ministerului, în nordul ţării, pentru a aduce la cunoştinţă încă o dată care sunt prevederile Hotărârii de Guvern şi ale Regulamentului.

Iurie Leancă, Prim-ministru: Un alt subiect, cât de cât aferent acestei problematici care ţine de împrumutul din parte Guvernului Poloniei. Noi am luat decizia, zece milioane merg, prin Unitatea de implementare de la Ministerul Economiei, pentru investiţii în subzona economică  de la Străşeni, ceea ce va permite să creăm locuri de muncă, iar  90 - prin Ministerul Agriculturii. Trebuia, în baza acestei hotărâri de Guvern să elaborăm un manual de aplicare. Domnule ministru, în ce fază ne aflăm în elaborarea acestui manual, în ce măsură aţi consultat asociaţiile de fermieri care sunt interesaţi în aceşti bani?

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Într-adevăr, în conformitate cu hotărârea de Guvern, Agenţia implementatoare trebuie să elaboreze Manualul de implementare. Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură a elaborat un document care nu poate fi acceptat pentru moment de Ministerul Agriculturii, fiindcă prevede garanţii bancare pentru beneficiari, ceea ce complică şi nu schimbă cu nimic raportul dintre producătorul agricol şi bancă, atunci nu mai avem nevoie de surse din Polonia, şi am dat indicaţia ca să fie revăzut şi elaborat un manual de implementare clar, pentru ca acest proiect să fie în beneficiul producătorului agricol, să putem implementa proiectele necesare.

Iurie Leancă, Prim-ministru: Vă rog să-l avizaţi şi la Ministerul Finanţelor, cel al Economiei, să consultaţi neapărat agricultorii care vor beneficia de acest împrumut. Este important să reuşim la următoarea şedinţă de Guvern să-l discutăm şi să-l aprobăm, astfel încât banii să fie utilizaţi de potenţialii beneficiari."

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus