Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.08.2014

Corlățean: Vizita premierului în R. Moldova, un semnal politic clar de susținere a destinației europene a acestei țări

Corlățean: Vizita premierului în R. Moldova, un semnal politic clar de susținere a destinației europene a acestei țări

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, că vizita pe care premierul o va efectua în Republica Moldova transmite un semnal clar de susținere a acestei țări și a destinației sale europene, adăugând că ea are și un caracter "istoric", întrucât, odată cu lansarea gazoductului Iași-Ungheni, va fi prima dată când Chișinăul va importa gaze și din vest, nu numai din est.

"Vizita pe care o va efectua (premierul — n.r.) la 27 august în Republica Moldova transmite un semnal politic foarte clar, consistent și consecvent de susținere din partea statului român pentru Republica Moldova și destinația sa europeană. Această vizită va marca, între altele, un moment istoric. Este vorba de lansarea și devenirea funcțională a gazoductului Iași-Ungheni. Va fi prima oară în istoria de dată mai recentă a Republicii Moldova, după 27 august 1991, când va importa gaz de la vest, și nu doar de la est", a spus Corlățean, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de guvern.

El a precizat că acest lucru reprezintă o acțiune concretă care va permite "gradual" ca Republica Moldova să-și consolideze independența energetică.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că la eveniment va participa, pe lângă premierii român și moldovean, și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

În context, Corlățean a amintit că, în calitatea sa de șef al diplomației române, a susținut necesitatea acordării "întregului sprijin necesar" pentru Republica Moldova și celelalte două state din Parteneriatul Estic, Georgia și Ucraina, în fața măsurilor de embargo "absolut nejustificate" pe care Federația Rusă le-a adoptat "împotriva celor care au dorit să aleagă această direcție în mod liber și suveran".

Totodată, ministrul român de Externe a anunțat organizarea la Chișinău a reuniunii grupului de prieteni europeni ai Republicii Moldova. El a explicat că astfel de reuniuni au loc de obicei la Bruxelles, iar organizarea la Chișinău a acesteia reprezintă "un semnal politic extrem de clar" de susținere a guvernului pro-european din Republica Moldova în contextul în care țara "se confruntă cu o serie de provocări la adresa stabilității sale interne și securității naționale".

În același context, Titus Corlățean a anunțat că miniștrii de Externe ai Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei se vor afla la București în perioada 27-29 august, unde vor participa la Zilele Diplomației Românești.

"E și o confirmare a rolului pe care România l-a jucat în ultimul an și jumătate, mai ales în ultimele luni, pentru a susține traseul european al acestor state. Să nu uităm că România (...) a fost primul stat membru dintre toate statele membre UE care a ratificat acordurile de asociere, liber schimb economic pentru cele trei state menționate", a susținut Corlățean.

El a precizat că toate demersurile sale ca șef al diplomației române pentru sprijinirea Republicii Moldova au fost realizate cu mandatul primului ministru Victor Ponta, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus