Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.08.2014

Peste 10 mii de cereri la admiterea în instituțiile de învățămînt secundar profesional

Peste 10 mii de cereri la admiterea în instituțiile de învățămînt secundar profesional

Peste 10 mii de cereri au fost depuse în cele 67 de instituții de învățămînt secundar profesional din țară după prima etapă de admitere, care s-a încheiat la data de 15 august 2014. Pentru cele 2757 de locuri care au rămas neacoperite (2525 cu finanțare bugetară şi 232 cu taxă pentru studii), va fi organizat un concurs repetat în perioada 15 august - 25 august.

După încheierea primei etape de admitere, 4 instituții de învățămînt secundar profesional au acoperit toate locurile disponibile. Este vorba despre Școala Profesională nr.3  din municipiul Chișinău (fostul Liceu Profesional nr.2), Școala Profesională nr.7 din municipiul Chișinău, Școala Profesională nr.2  și Școala Profesională nr.4, ambele din municipiul  Bălți.

Cele mai multe cereri au fost depuse la meseriile: bucătar, electrician-electronist auto, lăcătuş-electrician în construcţii, electrician-montator reţele de iluminat, recepționer hotel, însoţitor grup turistic, controlor-casier ș.a.

Planul de admitere în instituțiile de învățămînt secundar profesional pentru anul 2014 prevede 11564 de locuri, dintre care 10844 cu finanţare bugetară şi 720 de locuri - cu taxă pentru studii (inclusiv 225 de locuri prin contract pentru instituțiile de învățămînt private). Cele mai multe locuri bugetare în școlile profesionale și de meserii au fost acordate pentru absolvenții de gimnaziu, acestora revenindu-le 9539 de locuri (sau circa 88 % din numărul total). În același timp, pentru absolvenții de liceu și şcoală medie de cultură generală au fost repartizate 1305 locuri (sau circa 12 % din numărul total).

Reamintim că elevii care nu s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat sau cei care nu au promovat examenele de bacalaureat au posibilitatea să-și continue studiile în școlile profesionale. Ei pot aplica la concursul de admitere în baza certificatului de absolvire a gimnaziului și a unei adeverințe eliberate de către instituţia de învăţămînt în care şi-au făcut studiile, în care se confirmă realizarea programei de liceu.

Pentru mai multe detalii despre locurile rămase neacoperite în instituțiile de învățămînt secundar profesional, accesați:

                        https://www.dropbox.com/s/it75qvjwqsneemg/Suplimentar.pdf

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus