Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.08.2014

Finalizarea lucrărilor de reabilitare a segmentelor de drum de circa 40 km, pe tronsonul Hînceşti - Cimişlia, este planificată pentru 30 noiembrie 2015

Finalizarea lucrărilor de reabilitare a segmentelor de drum de circa 40 km, pe tronsonul Hînceşti - Cimişlia, este planificată pentru 30 noiembrie 2015

Iurie Leancă a efectuat astăzi o vizită de lucru în raionul Cimişlia pentru a inspecta demararea lucrărilor de reabilitare a drumului naţional R3 Chişinău - Hînceşti - Cimişlia - Basarabeasca, în conformitate cu cele două contracte semnate de „Administraţia de Stat a Drumurilor” pe data de 12 august 2014 și care prevăd modernizarea a două sectoare de drum pe tronsonul Hînceşti - Cimişlia.

Prim-ministrul a menţionat că, prin acest proiect, atât conducătorii auto, cât și pietonii vor avea parte de drumuri europene, sigure. Aceasta, datorită includerii obligatorii, în proiectul de reabilitare, a amenajării trotuarelor și drumurilor de acces de la traseul naţional către instituțiile publice şi sociale. De asemenea, Premierul a remarcat participarea companiilor autohtone în acest proiect şi faptul că procesul de selectare a companiilor care vor efectua lucrările de reabilitare a fost extrem de exigent, fiind asigurat de Banca Europeană de Investiţii.

„Este foarte important să stimulăm participarea în aceste proiecte de infrastructură a companiilor moldoveneşti, care astfel au posibilitatea să beneficieze de experienţă și expertiză, de tehnică performantă şi tehnologii moderne”, a spus Premierul.

Iurie Leancă a precizat că Guvernul va identifica resurse şi pentru reabilitarea conexiunii Căuşeni - Cimişlia - Leova, unde urmează să fie construit şi un pod, astfel încât să fie modernizată artera de drum din România spre Ucraina, prin Republica Moldova (direcţia Tiraspol). Astfel, Guvernul îşi propune să transforme acest drum naţional în unul internaţional şi să dezvolte un coridor transeuropean, care va asigura o nouă conexiune de la frontiera Uniunii Europene spre Ucraina.

Prim-ministrul a menţionat că procesul de modernizare a infrastructurii Republicii Moldova, lansat în 2009, este unul complex şi solicită un efort continuu din partea autorităţilor centrale şi locale. El a dat asigurări că Guvernul va monitoriza riguros executarea proiectelor demarate, astfel încât să fie respectate temenele convenite, dar şi calitatea lucrărilor. În context, Iurie Leancă a mai spus că întreg Programul naţional de reabilitare a drumurilor se realizează cu suportul financiar al partenerilor externi de dezvoltare, exprimând gratitudine pentru asistenţa oferită.

Prin modernizarea drumurilor naţionale se urmăreşte reducerea semnificativă a costurilor operaţionale de transport, a numărului de accidente și a timpului petrecut în trafic, precum şi crearea unor condiţii de confort şi siguranţă pentru călători.

Finalizarea lucrărilor de reabilitare a segmentelor de drum de circa 40 km, pe tronsonul Hînceşti - Cimişlia, este planificată pentru 30 noiembrie 2015. Acestea sunt parte din cei 978 km de drumuri naţionale care urmează să fie reabilitate până în anul 2017. Până în prezent au fost daţi în exploatare 82,5 km, iar în acest an vor fi daţi în exploatare alţi 176 km de drumuri reabilitate cu suportul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova: Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Programul „Compact” al Fondului Provocările Mileniului, finanţat de Guvernul SUA, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus