Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-08-12/viceprimministrul-eugen-carpov-a-avut-o-intrevedere-cu-noul-ef-al-misiunii-osce-in-moldova-michael-s-36146.html
Data: Aug 12, 2014 (09:40)

Viceprim-ministrul Eugen Carpov a avut o întrevedere cu noul șef al Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan

Viceprim-ministrul Eugen Carpov a avut o întrevedere, la 11 august curent, cu E.S. Ambasadorul Michael Scanlan, noul șef al Misiunii OSCE în Moldova.  În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre situaţia actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi aspecte ale dialogului Chişinău-Tiraspol.
 
De asemenea, în cadrul dialogului a fost abordată şi situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, precum şi situaţia din Zona de securitate şi intensificarea acţiunilor unilaterale ale Tiraspolului. Viceprim-ministrul a atras atenţia, în special, asupra restricţionării circulaţiei libere a populaţiei, fapt ce subminează atmosfera de încredere şi generează tensiuni în rândul populaţiei. În acest sens, Eugen Carpov a subliniat importanţa implicării OSCE, precum şi a celorlalţi parteneri din cadrul procesului de reglementare în detensionarea situaţiei.

„În procesul de reglementare transnistreană, Republica Moldova nu va deroga de la principiile constituționale a țării. Aceste principii au fost reiterate și în Mandatul Misiunii OSCE, prin care a fost reafirmată necesitatea de a identifica o soluţie viabilă a conflictului, bazată pe respectarea suveranităţii şi   integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană", a subliniat Eugen Carpov.

La rândul său, Michael Scanlan a confirmat necesitatea menţinerii dialogului politic activ între actorii şi partenerii implicaţi în procesul de reglementare, în conformitate cu principiile şi procedurile negocierilor în formatul „5+2" şi a menţionat că pe perioada mandatului său vor fi depuse toate eforturile posibile în direcţia soluţionării conflictului transnistrean, informează Biroul pentru Reintegrare.