Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-08-12/pedepse-pentru-autorii-furtului-de-arme-shi-dosar-pe-numele-shefului-depozitului-de-armament-36145.html
Data: Aug 12, 2014 (09:37)

Pedepse pentru autorii furtului de arme şi dosar pe numele şefului depozitului de armament

Procuratura Militară Bălţi anunţă despre condamnarea a doi inculpaţi, care la finele anului trecut, au sustras două arme – pistoale mitralieră de tip AK-74 din depozitul de armament şi muniţii al unităţii militare – Brigada 1 de Infanterie Motorizată din or. Bălţi.

Inculpaţii - doi foşti militari în termen, au fost condamnaţi la 4 ani 3 luni de detenţie şi, respectiv, la 4 ani închisoare cu suspendare.
În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii militari au stabilit că, pe 12 decembrie 2013 unul dintre inculpaţi, fiind militar de gardă pentru paza depozitului de armament şi muniţii în Brigada nr.1 de Infanterie Motorizată Bălţi, a spart fereastra şi a pătruns în interiorul depozitului de unde a sustras două pistoale mitralieră AK 74. Pentru înlesnirea posedării reale a armelor sustrase, bănuitul l-a atras în afacere criminală pe un alt militar, cedîndu-i o armă. Peste cîteva zile, fiind trecuţi în rezervă, inculpaţii au scos pe ascuns armele de pe teritoriul unităţii militare transportîndu-le la domiciliu.

Foştii militari au fost reţinuţi în luna ianuarie curent, restituind armele furate, iar fiind audiaţi de procurori, au declarat că le-au sustras pentru păstrare personală. Procuratura le-a înaintat celor doi învinuirea pentru sustragerea şi păstrarea ilegală de arme, precum şi încălcarea regulilor statutare cu privire la serviciul de gardă.

În cadrul instrumentării acestui caz, procurorii militari au investigat şi conduita superiorilor responsabili ai unităţii militare în care s-a produs incidentul. În consecinţă, pe numele şefului depozitului de armament şi muniţii al unităţii militare, în grad militar de plutonier adjutant, a fost pornită o cauză penală pentru inacţiune la exercitarea puterii (art.370 Cod penal), anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.