Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.08.2014

Japonia va oferi în continuare asistenţă tehnică şi financiară Republicii Moldova

 Japonia va oferi în continuare asistenţă tehnică şi financiară Republicii Moldova

Declaraţia a fost făcută de viceministrul parlamentar pentru Afaceri Externe din cadrul Ministerului de Externe al Japoniei, Takao Makino, la întrevederea cu Prim-ministrul Iurie Leancă.

Oficialul nipon a precizat că vizita sa în ţara noastră se înscrie în turul pe care îl întreprinde în ţările GUAM, în scopul identificării sferelor de intensificare a colaborării şi acordării asistenţei, în vederea asigurării stabilităţii şi dezvoltării statelor din regiune, inclusiv a Republicii Moldova.

„Guvernul Japoniei apreciază înalt eforturile Republicii Moldova privind democratizarea societăţii şi este interesat în aprofundarea relaţiilor bilaterale, în special în domeniul economic", a spus Takao Makino.

Viceministrul nipon a specificat că ţara sa va continua să sprijine Republica Moldova prin acordarea de granturi şi credite preferenţiale, precum şi prin asistenţă tehnică, în realizarea proiectelor ce vizează modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea sectoarelor agroalimentar şi energetic, pe care le consideră foarte importante pentru asigurarea stabilităţii în regiune.

Iurie Leancă a exprimat gratitudine pentru asistenţa tehnică şi financiară substanţială a Japoniei, inclusiv pentru asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de circa 93 de milioane de dolari SUA, oferită până acum pentru realizarea proiectelor de dezvoltare. Prim-ministrul a menţionat că Guvernul de la Chişinău pledează pentru extinderea cooperării bilaterale în diverse domenii, prin elaborarea şi realizarea proiectelor şi programelor reciproc avantajoase.

Părţile au făcut un schimb de opinii privind evoluţia situaţiei regionale şi s-au pronunţat pentru intensificarea relaţiilor bilaterale, precum şi în cadrul organizaţiilor internaţionale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus