Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.08.2014

Havrileț (ANRE): Exportul de gaze naturale către Republica Moldova va începe în a doua jumătate a anului

Havrileț (ANRE): Exportul de gaze naturale către Republica Moldova va începe în a doua jumătate a anului

Furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova va începe din a doua jumătate a anului la prețul din piața concurențială, respectiv undeva la 80 de lei/MWh, a declarat, joi, în cadrul ediției a XXII-a a Conferințelor Focus Energetic, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"În ceea ce privește exportul de gaze naturale în Republica Moldova, se va stabili un preț din piața concurențială, undeva la 80 de lei/MWh. Din piața concurențială, orice furnizor poată să vândă gaze naturale. Începerea furnizării de gaze naturale către Republica Moldova va începe din a doua jumătate a anului, fiind vorba despre milioane de metri cubi. Furnizarea vizează o zonă non-industrială din Republica Moldova, apropiată de granița cu România", a afirmat Havrileț.

Pe data de 23 iulie, prim-ministrul Victor Ponta preciza că furnizarea de gaze dinspre România către Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni va demara conform calendarului anunțat anterior, în luna august al acestui an, lucru confirmat și de către ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Pe de altă parte, oficialul ANRE a menționat că România a plătit pentru gazele rusești cu un miliard de euro mai puțin, anul trecut, în timp ce investițiile din sectorul energetic s-au cifrat, în ultimii doi-trei ani, între 4 și 6 miliarde de euro.

"Avem investițiile majore care s-au făcut în ultimii doi-trei ani în sistemul de producere a energiei regenerabile și vorbim de 4 până la 6 miliarde de euro. Există investiții promovate de investitori din zona Gaze și Petrol, și aici discutăm de platforma Mării Negre, care sunt în pregătire cu investiții majore de până la 2-3 miliarde de euro. Pentru acești investitori, România trebuie să asigure predictibilitate legislativă, iar, din acest punct de vedere, ANRE are un rol foarte important. România a plătit, în 2013, cu un miliard de dolari mai puțin pe gazele rusești, față de 2012, tocmai datorită modificărilor din piața energetică din România. Lucru foarte bun pentru că a adus o lichiditate de rezervă. Piața românească de energie electrică și gaze continuă să se dezvolte și există niște speranțe în plus. Producătorii de gaze naturale pot tranzacționa pe bursă cantitățile existente. Considerăm că vom avea un procent de tranzacționare pe bursă de 50%", a spus președintele ANRE.

Conferințele Focus Energetic continuă, joi, cu ediția a XXII-a, eveniment în care este dezbătută tema "Finanțarea investițiilor energetice în condițiile noilor viziuni naționale și europene".

Conferințele Focus Energetic sunt evenimente business-to-business high-level, care fac posibilă întâlnirea dintre oficialități și reprezentanții de marcă ai domeniului energiei, deschizându-se, astfel, noi oportunități de informare și colaborare, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus