Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-08-06/pre-edintele-nicolae-timofti-a-avut-o-intrevedere-cu-ambasadorul-michael-scanlan-noul-ef-al-misiunii-36091.html
Data: Aug 6, 2014 (20:01)

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu ambasadorul Michael Scanlan, noul șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 6 august a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu ambasadorul Michael Scanlan, noul șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre modalitățile de consolidare a relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Organizația  pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și despre situația din regiune.

Președintele Nicolae Timofti a apreciat poziția fermă și consecventă a OSCE cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Șeful statului l-a informat pe ambasadorul Michael Scanlan că reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a autorităților de la Chișinău. „Suntem deschişi pentru un compromis rezonabil prin acordarea unui statut special regiunii din stânga Nistrului în cadrul Republicii Moldova”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele țării a arătat că de avantajele semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană vor beneficia atât locuitorii, cât și agenții economici din regiunea transnistreană. „În dialogul pe care-l purtăm cu liderii de la Tiraspol aducem mereu aceste argumente, însă autoritățile din regiunea transnistreană sunt refractare oricăror acțiuni de apropiere a celor două maluri ale Nistrului”, a conchis Nicolae Timofti.

În cadrul întrevederii, Nicolae Timofti și-a exprimat îngrijorarea față de cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, care se află în afara controlului autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Șeful statului și-a exprimat dorința ca părțile implicate în negocierile în formatul 5+2 să-și intensifice eforturile în vederea identificării unor soluții politice durabile de reglementare a diferendului transnistrean.

Președintele a reiterat poziția oficială a autorităților Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii de pe teritoriul țării noastre a trupelor şi stocurilor de muniţii ale Federației Ruse, precum și înlocuirea forțele de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional. ”Prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituția țării”, a declarat Nicolae Timofti.

Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Scanlan, i-a mulțumit președintelui Republicii Moldova pentru informarea exhaustivă asupra dosarului transnistrean.

„Pe parcursul mandatului meu voi întreprinde acțiunile necesare pentru identificarea unei soluții pragmatice în vederea soluționării diferendului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării și cu oferirea unui statut special regiunii din stânga Nistrului. Consider că politica pașilor mici va contribui la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului”, a declarat Michael Scanlan, anunță Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.