Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.08.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat la telefon cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat la telefon cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan

În cadrul discuţiei, Premierul Turciei a adresat cuvinte de felicitare cetăţenilor Republicii Moldova pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, subliniind că aceasta va aduce prosperitate şi bunăstare tuturor cetăţenilor ţării.

Cei doi şefi de guvern au mai discutat despre relaţiile bilaterale, despre situaţia din Republica Moldova, inclusiv din regiunea găgăuză. Ambii premieri au reliefat rolul pe care îl joacă găgăuzii în relaţiile moldo-turce şi au menționat importanţa dezvoltării autonomiei în cadrul unei Moldove prospere şi europene.

Oficialii au salutat iniţierea dialogului dintre deputaţii Parlamentului Republicii Moldova şi aleşii locali din cadrul Adunării Populare a UTA Găgăuz-Yeri. În context, Iurie Leancă a precizat că a fost creat un grup de lucru, au fost desfăşurate şase reuniuni comune şi, ca urmare, a fost elaborat un proiect de lege care prevede modificarea a 20 de legi ale autonomiei, iar proiectul Legii privind statutul juridic special al Găgăuz-Yeri a fost pregătit pentru a fi votat în lectura a doua de Parlamentul Republicii Moldova.

Iurie Leancă i-a lansat o invitaţie omologului său turc, Recep Tayyip Erdoğan, să întreprindă o vizita în Republica Moldova, pe care Premierul Turciei a acceptat-o, menţionând că aceasta ar putea avea loc în toamna anului curent, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus