Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.08.2014

Peste 500 de paşapoarte de tip sovietic, găsite la domiciliul şi biroul de serviciu ale unui şef de la Registru. Funcţionarii - la arest

Peste 500 de paşapoarte de tip sovietic au fost găsite de ofiţerii CNA şi procurori în cadrul percheziţiilor efectuate vineri la domiciliul şefului Secţiei de documentare şi evidenţă a populaţiei sectorul Râşcani din Capitală şi la subalterna sa în birou. Potrivit informaţiilor preliminare, funcţionarii ar fi folosit date din paşapoarte vechi pentru a perfecta acte de identitate false unor persoane ce nu au dreptul la cetăţenia Republicii Moldova şi chiar se află în căutare internaţională (Interpol).

În fapt, funcţionarii ar mai fi utilizat certificate de naştere falsificate, pe numele unor foşti locuitori ai Republicii Moldova, care au emigrat anterior în alte ţări. În acest scop, erau utilizate declaraţii de pierdere a paşaportului de tip sovietic, cu falsificarea cartelei de evidenţă a eliberării paşaportului ex-sovietic (Forma 1), în care se încleiau fotografii din tinereţe ale persoanelor date, fiind înscrise seria şi numărul de paşaport ex-sovietic ale foştilor cetăţeni care au emigrat.

Amintim că vineri CNA a efectuat mai multe percheziţii în sediul Secţiei Evidenţă şi Documentarea Populaţiei a sectorului Râşcani, dar şi la domiciliul şefului secţiei. În urma acestora, au fost depistate paşapoarte de tip sovietic, precum şi acte cu conţinut denaturat.

Funcţionarii au fost escortaţi la sediul CNA şi au fost reţinuţi pentru 72 de ore. În acest caz au  fost iniţiate două cauze penale în temeiul art. 328 alin. (3) lit. d) Cod Penal – depăşirea atribuţiilor de serviciu şi art. 361 - fals în acte publice. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

POtrivit CNA, aAstăzi procurorii urmează să depună demersuri la Judecătoria Buiucani pentru a cere mandate de arestare pe numele celor doi funcţionari.

Menţionăm că CNA a demarat acţiunile de urmărire penală la sesizarea Departamentului registrelor informaţionale de stat al ÎS „CRIS „Registru”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus