Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.07.2014

Reprezentanții marilor retaileri din România sunt interesați să comercializeze fructe proaspete din Republica Moldova prin rețele proprii

Reprezentanții marilor retaileri din România sunt interesați să comercializeze fructe proaspete din Republica Moldova prin rețele proprii

Reprezentanții marilor retaileri din România sunt interesați să comercializeze fructe proaspete din Republica Moldova prin rețele proprii, iar în perioada următoare vor avea loc discuții între fiecare hypermaket și producătorii moldoveni în vederea dezvoltării unui parteneriat în acest sens.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a menționat joi susținerea pe care o acordă autoritățile din România producătorilor agricoli din Republica Moldova pentru a depăși situația economică delicată în care aceștia se află ca urmare a embargoului impus de Rusia.

'Republica Moldova este, din punctul nostru de vedere, parte a Europei și această activitate a cultivării fructelor și legumelor trebuie menținută, motiv pentru care aveți toată susținerea noastră, a organizațiilor producătorilor din România', a afirmat Daniel Botănoiu, în cadrul unei reuniuni desfășurate la MADR, la care a participat o delegație a Asociațiilor Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și Struguri de Masă condusă de vice ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin.

La rândul său, reprezentantul Asociațiilor Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și Struguri de Masă a prezentat potențialul Republicii Moldova pentru export, respectiv mere proaspete și mere pentru procesare, prune și struguri de masă.

Reprezentanții marilor retaileri și-au manifestat, în general, interesul pentru susținerea producătorilor din Republica Moldova iar Delia Nica, vicepreședinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, a propus ca în perioada următoare să aibă loc discuții între fiecare hypermaket și producătorii din Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat avantajos pentru ambele părți.

Săptămânal, cei doi secretari de stat vor monitoriza stadiul realizării angajamentelor celor două părți astfel încât prin efortul agenților economici din România să poată fi combătute efectele negative pe care le simt producătorii din Republica Moldova ca urmare a restricțiilor impuse de Federația Rusă.

"Aceste măsuri intervin ca urmare a consultărilor care au avut loc atât între Guvernul din România și cel din Republica Moldova dar și ca urmare a discuțiilor pe care ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România le-a avut cu Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în vederea identificării de soluții pentru accesul produselor pe piața unică. Comisarul European a anunțat deja intenția de a dubla contingentul pentru mere, prune și struguri de masă și grăbirea procedurilor astfel încât contingentul să intre în vigoare cât mai curând", se arată în comunicat.

Până la definitivarea acestor propuneri se fac eforturi la nivel diplomatic între țările Uniunii Europene pentru identificarea unor spații de depozitare în eventualitatea în care va fi nevoie, important de subliniat și salutat fiind în acest sens efortul pe care și ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, îl face ca urmare a discuției cu ministrul Agriculturii din România, Daniel Constantin.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a trimis în Republica Moldova o echipă de experți pe domeniul fitosanitar pentru a pune la punct procedurile de acces ale produselor agricole pe piața comunitară, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus