Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
31.07.2014

Moldovenii, tot mai predispuşi la boli cardiovasculare

Moldovenii, tot mai predispuşi la boli cardiovasculare

Aproape fiecare al doilea dintre moldovenii supuşi unor examene medicale are tensiunea arterială ridicată. Cel puţin aşa arată rezultatele programului „Screening–ul pentru identificarea factorilor de risc ce provoacă bolile cardiovasculare”, implementat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în perioada septembrie 2012 - iunie 2014, în raioanele Căuşeni, Nisporeni şi Făleşti. Programul a avut drept scop depistarea și evaluarea persoanelor cu risc cardiovascular, sporirea nivelului de cunoștințe în rândul populaţiei privind factorii de risc și metodele de prevenire a maladiilor cardiovasculare, reducerea morbidității și mortalității prin promovarea modului sănătos de viață.

Peste 63 de mii de persoane, atât asigurate, cât şi neasigurate, cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani, au fost examinate pentru prima dată în cadrul programului de screening. Astfel, din numărul total, mai mult de 32 de mii de persoane au tensiunea arterială în limitele normei, iar aproape 31 de mii – peste valorile normale.

În procesul investigaţiilor a fost aplicat un model unic de evaluare a riscului cardiovascular SCORE (Sistematic Coronary Risk Evaluation – evaluarea sistematică a riscului coronarian), recunoscut la nivel european. Acest model are la bază mai multe studii europene, axate pe analiza  factorilor de risc, precum sexul, vârsta, fumatul, tensiunea arterială, indicele masei corporale, nivelul de colesterol, glucoză. Indicele calculat permite efectuarea pronosticului privind incidentele aterosclerotice fatale pe o perioadă de 10 ani.

Rezultatele examinărilor medicale arată că peste 10.400 de persoane prezintă un risc cardiovascular sporit. Acestea au fost luate la evidenţă şi vor fi monitorizate şi pe viitor, în cadrul screening-ului pentru anii 2014-2015. În acelaşi timp, mai mult de 46 de mii de participanţi la investigaţii au primit recomandări privind schimbarea stilului de viaţă.

Pentru implementarea programului „Screening–ul pentru identificarea factorilor de risc ce provoacă bolile cardiovasculare”, din Fondul măsurilor de profilaxie al CNAM au fost alocaţi 6 mln 878 mii de lei.

Programul a fost iniţiat ca răspuns la situaţia statistică îngrijorătoare privind maladiile cardiovasculare în ţara noastră. Acestea se clasează pe locul întâi printre cauzele de deces în Republica Moldova. Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în anul 2013, bolile aparatului circulator au provocat moartea a 22.130 de moldoveni, ceea ce constianuntuie cca 58% din numărul total al celor decedaţi.

Maladiile cardiovasculare sunt principalul motiv de deces şi la nivel mondial. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, în 2012, afecţiunile de inimă au luat viaţa a  peste 17 milioane de persoane. Potrivit estimărilor OMS, până în 2030, numărul deceselor ca urmare a bolilor aparatului circulator ar putea atinge cifra de 23,3 mln de cazuri anual, anunță Serviciul de informare şi comunicare al CNAM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus